Kategóriák

Kosár

A kosár üres

Naposkert Méhészet

Naptár

2021. Október
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Hírlevél

TOP termékek

Termékajánló

Házhozszállítás

Fórum

Nincsenek témák!

Akvárium berendezés

Így rendezem be az akváriumomat


Az akvárium talaja.

 

Idézet egy akvarista hozzászólásából: "Amit a múltkor javasoltatok, az nagyon bejött! Beraktam a tőzeget, megnöveltem a talajvastagságot kb. hat centiméterre. Nagy munka volt  -  de megérte! A vízihortenziáim akkora gyökeret eresztettek három hét alatt, hogy alig bírtam kihúzni őket a talajból. Eddig soha nem akartak megmaradni, most meg tiszta dzsungel az egész akvárium! Egy-két tövet már el is ajándékoztam egy ismerősömnek..." Örömmel vesszük a hasonló visszajelzéseket, mert mi is úgy tapasztaljuk, hogy ég és föld a különbség a fél centiméteres, sivatagi körülményeket idéző "semmi talaj" és a tőzeggel dúsított, optimálisnak tekinthető 5-6 cm vastagságú akváriumi táptalaj között.

 

Bizonyára mindenki észre vette, hogy az akvarista klubos talajkeverék mennyire "megéri az árát". Egy részt "sok van benne", másrészt ingyen juthattok hozzá a számotokra szükséges akváriumi tőzeghez is  -  egyébként ez a tőzeg a "lelke" ennek a talajnak  -  ráadásul sokkal olcsóbb, mint a legtöbb akváriumtalaj.

 

A növények beültetése

 

A tőzeget terítsétek szét egyenletesen a medence alján. Erre kerüljön az alaposan tisztára mosott vastag sóder réteg. Ha eddig bazaltot, vagy gránit őrleményt használtatok, akkor ezt most a sóder tetejére tegyétek. A vízinövények beültetése előtt a medencét töltsétek fel félig vízzel, hogy ültetés közben a valós állapotokat láthassátok, és nem utolsó sorban azért, hogy ne száradjanak ki a növények, amíg az egész elkészül. A gyökérzet nélkül vásárolt ún. szálas növényeket pl. hortenzia fajok, indiai vízicsillag stb. dugjátok 3-4 cm mélyen a talajba, hogy a víz felhajtóereje ne húzhassa ki őket, ellenkező esetben minden növény a víz felszínén fog himbálózni, ami nem kis bosszúságot, és természetesen plusz munkát is jelent. (Egy-egy öklömnyi dekorációs kődarab jó szolgálatot tehet a rögzítésben.)

 

A cserepes növényeket szedjétek ki a műanyag kosárból, de őket már olyan módon ültessétek be, hogy kizárólag a gyökérzetük kerüljön a talajszint alá. (Tehát a gyökér részt nem kell egészen a tőzegig "tolni", ugyanis néhány napon belül maguktól is megtalálják az utat a tápanyagforrás felé. Különösen igaz ez a kisméretű, kis gyökerű növényekre, amelyek el is pusztulhatnak, ha gyöktörzsük és száruk mélyen a talajszint alá kerül. Ahogyan a gyümölcsfa csemetéket sem ássuk olyan mélyre, hogy csak imitt-amott látszódjék ki a tetejük a földből, ugyanígy ez az akváriumi növényeinkre is érvényes.) Ha minden kész, töltsük fel az akváriumot, kapcsoljuk be a világítást és indítsuk be a szűrést.

 

Mi a helyzet a vízinövények számára kifejlesztett tápanyag tablettákkal? 

 

Aki használja őket, nagyon jól teszi. Mi is javasoljuk a hasznélatukat, egyetlen szépséghibájuk van, az áruk. Egyetlen tabletta 60-70 Ft-ba körüli összegbe kerül, sok növény esetén  -  nagy medencéknél  -  ez már jelentős kiadásnak tekinthető.

 

A táptabletta csak akkor tudja kifejteni a hatását, ha van hova "dugni", vagyis van megfelelő vastagságú talajréteg. A tápanyag felvételére képes dús gyökérzet sem alakul ki fél centiméteres márványzúzalékban, tehát a növénytáp tabletta önmagában nem csodaszer. 

Webáruház készítés