Így rendezem be az akváriumomat

 Az akvárium talaja.

Idézet egy akvarista hozzászólásából: "Amit a múltkor javasoltatok, az nagyon bejött! Beraktam a gyökértápot, megnöveltem a talajvastagságot kb. hat centiméterre. Nagy munka volt  -  de megérte! A vízihortenziáim akkora gyökeret eresztettek három hét alatt, hogy alig bírtam kihúzni őket a talajból. Eddig soha nem akartak megmaradni, most meg tiszta dzsungel az egész akvárium! Egy-két tövet már el is ajándékoztam egy ismerősömnek..." Örömmel vesszük a hasonló visszajelzéseket, mert mi is úgy tapasztaljuk, hogy ég és föld a különbség a fél centiméteres, sivatagi körülményeket idéző "semmi talaj" és a táptalajjal dúsított, optimálisnak tekinthető 5-6 cm vastagságú akváriumi aljzat között.

 A növények beültetése

A gyökértápot terítsétek szét egyenletesen a medence alján. Erre kerüljön az alaposan tisztára mosott vastag sóder réteg. Ha eddig bazaltot, vagy gránit őrleményt használtatok, akkor ezt most a sóder tetejére tegyétek. A vízinövények beültetése előtt a medencét töltsétek fel félig vízzel, hogy ültetés közben a valós állapotokat láthassátok, és nem utolsó sorban azért, hogy ne száradjanak ki a növények, amíg az egész elkészül. A gyökérzet nélkül vásárolt ún. szálas növényeket pl. hortenzia fajok, indiai vízicsillag stb. dugjátok 3-4 cm mélyen a talajba, hogy a víz felhajtóereje ne húzhassa ki őket, ellenkező esetben minden növény a víz felszínén fog himbálózni, ami nem kis bosszúságot, és természetesen plusz munkát is jelent. (Egy-egy öklömnyi dekorációs kődarab jó szolgálatot tehet a rögzítésben.)

 A cserepes növényeket szedjétek ki a műanyag kosárból, de őket már olyan módon ültessétek be, hogy kizárólag a gyökérzetük kerüljön a talajszint alá. (Tehát a gyökér részt nem kell egészen a tőzegig "tolni", ugyanis néhány napon belül maguktól is megtalálják az utat a tápanyagforrás felé. Különösen igaz ez a kisméretű, kis gyökerű növényekre, amelyek el is pusztulhatnak, ha gyöktörzsük és száruk mélyen a talajszint alá kerül. Ahogyan a gyümölcsfa csemetéket sem ássuk olyan mélyre, hogy csak imitt-amott látszódjék ki a tetejük a földből, ugyanígy ez az akváriumi növényeinkre is érvényes.) Ha minden kész, töltsük fel az akváriumot, kapcsoljuk be a világítást és indítsuk be a szűrést.

 Mi a helyzet a vízinövények számára kifejlesztett tápanyag tablettákkal? 

 Aki használja őket, nagyon jól teszi. Mi is javasoljuk a hasznélatukat, egyetlen szépséghibájuk van, az áruk. Nagyobb medencék berendezésekor sokkal gazdaságosabb a fentebb említett gyökértápok egyikét beszerezni.

 A táptabletta csak akkor tudja kifejteni a hatását, ha van hova "dugni", vagyis van megfelelő vastagságú talajréteg. A tápanyag felvételére képes dús gyökérzet sem alakul ki fél centiméteres márványzúzalékban, tehát a növénytáp tabletta önmagában nem csodaszer.