Kosár

A kosár üres

Naposkert Méhészet

Naptár

2024. Március
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Hírlevél

TOP termékek

Termékajánló

Partnereink

Házhozszállítás

Fórum

Nincsenek témák!

Alacsony költséggel kialakítható akváriumok

                                                  A kezdetek...

Egy akvárium "biológiai egyensúlyát" műszaki berendezések nélkül (szűrés, fűtés, mesterséges megvilágítás,stb.) is fenntarthatjuk, mindössze annyi a dolgunk, hogy helyesen válasszuk meg az akvárium méretét valamint az elhelyezendő halak és növények darabszámát.Lényeges továbbá, hogy ne a legigényesebb, legnehezebben gondozható fajok mellett döntsünk és ne támasszunk akváriumunkkal szemben olyan igényeket, ami esetleg csak komoly technikai háttér mellett lenne megvalósítható. (pl. tengeri élőlények gondozása vízmozgatók, fehérjehab-leválasztó készülékek nélkül, vagy - egy még egyszerűbb példa -  ne akarjunk tízliteres akváriumban diszkoszhalakat tartani...)

 

 Nyerő tipp kezdőknek 

Egy-két darab igénytelen  halacska számára megfelelő élettér alakítható ki egy ötliteres befőttes üvegben is. Az üveget alaposan öblítsük ki forró vízzel, az aljára ujjnyi rétegben tegyünk valamilyen akváriumtalajt (pl. mosott gyöngykavicsot) majd töltsük fel háromnegyed részig csapi vízzel. (A víz inkább hideg legyen, mint "langyos", mert a beültetendő vízinövények károsodhatnak a 30 fok feletti hőmérséklettől. A trópusi halak és vízinövények nagy általánosságban 23-28 fok közötti vízhőmérsékletet igényelnek.)

Néhány szál tündérhínárt rögzítsünk az üveg alján egy szép formájú kővel, majd töltsük tele az üveget. (Nem szabad színültig, a vízszint az üveg pereme alatt 3-4cm-re legyen!) A kész "akváriumot" tegyük világos helyre (ne tűző napra!) és 72óra elteltével már telepíthetjük is az első halakat. (Mivel jelen esetben semmi féle akvarisztikai segédanyagot - vízelőkészítőt, biostartert - nem használtunk, ennyi időre van szükség ahhoz, hogy a halainkra leginkább veszélyes klórgáz a vízből eltávozzon.)

Figyelem! Uniós törvények halak tartását 30literesnél kisebb medencékben nem teszik lehetővé, valamint minden esetben szürésről és oxigénellátásról is gondoskodni kell! Ez a cikk még a törvényi szabályozás előtt íródott, a cikk írója gyermekkorában az általa leírt formában kezdte el az akvarisztikát, ami természetesen nem feltétlenül követendő példa... A különféle műszaki berendezések megléte, valamint egy megfelelő méretű akvárium egyszerűbbé teszi az akvarista munkáját, és nem utolsó sorban a halak szempontjából is humánusabb megoldás, mint a befőttes üveg...

 Hosszú hónapokon át eredményesen gondozhatjuk az alábbi fajokat:

 

Ancistrus dolichopterus   -   algaevő hal

Betta splendens   -   sziámi harcoshal

Brachydanio albolineatus   -   színjátszó dánió

Brachydanio frankei   -   leopárd dánió

Brachydanio rerio   -   zebradánió

Carassius auratus   -   aranyhal

Colisa lalia   -   törpe gurámi (hazai tenyésztésű példányok)

Corydoras aeneus   -   aranysávos páncélosharcsa

Corydoras paleatus   -   foltos páncélos harcsa

Hasemania nana   -   rézlazac

Hyphessobrycon herbertaxelrodi   -   fekete neonhal

Macropodus opercularis   -   paradicsomhal 

Pangio kuhlii   -   leopárdcsík

Paracheirodon innesi   -   kék neonhal

Rasbora heteromorpha   -   ékfoltos razbóra

Tanichthys albonubes   -   kolibrihal

Poecilia reticulata   -   szivárványos guppi

Trichogaster trichopterus   -   kékgurámi

Xiphophorus helleri   -   mexikói kardfarkú hal

Xiphophorus maculatus   -   széleshátú fogasponty

Webáruház készítés