Kosár

A kosár üres

Naposkert Méhészet

Naptár

2024. Március
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Hírlevél

TOP termékek

Termékajánló

Partnereink

Házhozszállítás

Fórum

Nincsenek témák!

Vízalatti kertek

Vízalatti kertek - zöld növények az akváriumban

 

Az akvarisztika hőskorában csak kevesen vették a fáradtságot, hogy vízinövényekkel gazdagon beültetett "víz alatti kertet" varázsoljanak az otthonukba. A legtöbb akvárium spártai egyszerűséggel lett berendezve.

 

"Végy egy vízinövényt, ültesd cserépbe  -  lehetőleg piros színűbe, amiből előzetesen a muskátli lett kiköltöztetve  -  süllyeszd el az akvárium közepén...és kész!" Kicsit leegyszerűsítve ez volt a recept, amit elődeink követtek.

 

Természetesen léteztek igényesebb megoldások is, de a beszerzési nehézségek, valamint az információk hiánya nagymértékben nehezítették az akvarista munkáját. (Néhány hínárfélén kívül szinte semmi mást nem lehetett kapni, és hiányoztak az igazán jó szakkönyvek.)

 

Hans Frey: Az akvarista kislexikona című könyve jelentette az áttörést az információ hiány területén, ami kiegészülve Horn Péter és Zsilinszky Sándor Akvarisztika munkájával (Gyakorlati díszhal tenyésztés) már igazán jó alapokat nyújtott a halas hobbi kedvelőinek. (Ha lehetőségetek van rá, mindkettőt szerezzétek be az antikváriumokból, mert olyan alapművekről van szó, amelyeknek feltétlenül ott a helyük minden akvarista könyvespolcán. A Horn- Zsilinszky könyv immár sokadik kiadását megérve a nagyobb könyvesboltokban mind a mai napig kapható.) 

 

Milyen a szép akvárium?

 

Mindenek előtt attól válik széppé, hogy örömünket leljük benne. Ápolgatjuk, csinosítgatjuk, lecsípünk egy-egy elsárguló félben lévő levelet, lekaparjuk az algát az üvegfalakról, megigazítunk egy víz alatti sziklát, gyönyörködünk a jávai moha üde zöld telepeiben.

Ha így tekintünk egy akváriumra, akkor az egyszerűen berendezett medencék is lehetnek szépek. A muskátlis cserépen megtelepedő zöld algaszőnyeg látványa ugyanúgy örömmel tölthet el minket, mint egy különleges trópusi vizinyövény megpillantása a tropikáriumban. Hiszenez a saját akváriumun, a saját kezünk munkája!

 

Az alábbiakban  szeretnénk segítséget nyújtani egy vízinövényekkel dúsan beültetett trópusi díszakvárium megépítésében.

 

 

 

Sódermosás - kifulladásig!

 

Az akvárium talaja döntően befolyásolhatja eredményeinket. Sekély (nem kellő vastagságú) talaj esetén ne is reménykedjünk abban, hogy leendő vízinövényeink teljes szépségükben pompáznak majd a telepítést követő hónapokban, években.

 

Az akvaristák többsége általában anyagi megfontolásból a talaj vastagságát egy egészen minimális szintre (1-2cm) redukálja, aminek az a következménye, hogy a vízinyövények nem fejlődnek kielégítően. Tapasztalataink szerint 5-6cm az a minimális talaj vastagság, ami az eredményes akvarisztikát - a "víz alatti kertek" tekintetében - hoszzú távon is lehetővé teszi. Természetesen létezhetnek jól működő akváriumok ettől lényegesen sekélyebb talajszint mellett is, de az "igazi" mindenképpen ez.

 

Akvarisztikai célra alaposan átmosott finom szemcseméretű sóder a legalkalmasabb. A különféle akváriumtalajok - fekete bazalt, rózsaszín márvány vörös gránit stb. -  jó szolgálatot tehetnek az utólagos dekoráció terén (a sóderágyra 1-2cm vastag bazalt, bagy gránitörleményt terítünk), önmagukban azonban sajnos nem felelnek meg egy professzionálisan megépített trópusi díszakvárium követelményeinek.

 

Az igazsághoz tartozik még, hogy a szaküzletekben főleg ez utóbbiak beszerezhetők. Ezeket keresi a vásárló, ezekre van igén, ugyanis akváriumba helyezés előtt mindössze néhány percnyi mosást ígényelnek. A kereskedő sem ad szívesen mosatlan sódert egy kezdő akvarista kezébe, aminek a mosási ideje akár több óra is lehet, és a rosszul elvégzett mosás következményeként már a kezdet kezdetén olyan lesz az "újonc" akváriuma, mint a pocsolya...

 

Szóval mosásra fel! Egy olyan speciális talajkeverékkel szeretnénk meglepni benneteket, amivel mindenki elégedett lehet. (Az árával is!) Az alapos mosást itt sem lehet megspórolni, de egy akvarista számára ez nem jelenthet akadályt! A vízinövények fejlődése bőven kárpótol majd mindenkit a befektetett munkáért!

 

 

 Első lépésként vásároljunk egy kemény falú műanyag lavórt, ami lehetőleg férjen el a mosdóban vagy a mosogatóban, ugyanis "horror" mennyiségű vizet fogunk elhasználni... A mi talajmennyiségünk körülbelül háromszor ennyi lesz, mint amit a képen láttok, és némileg finomabb szemcseméretű. (Bazalttal vagy zöld diabázzal - igény szerint - mindenki saját magának meghintheti.)

 

Célszerű részletekben mosni, hogy "kavarható" legyen.

 

Az ijedősebbek kedvéért: Egy 60X30cm alapterületű, kb. 50 literes medencébe való talajmennyiség mosásához körülbelül egy kádnyi vízre lesz szükségünk.

 

Gyakorlati tanácsokat, szakmai fogásokat, egyéb "finomságokat" szívesen rendelkezésetekre bocsátunk az üzletben, amire viszont készüljetek fel: a fenti alapterületű medence talajkeverékkel való feltöltése elég sok időt vesz igénybe...

 

Álomszép növények

A vizikehelyfélék (Cryptocoryne) minden akvarista szívét megdobogtatják. Levélformáik változatosak, a zöld szín ezernyi tónusát vonultatják fől az akváriumban. Léteznek vöröses színben pompázó fajok is, és vannak olyanok, melyeknek a "színe" zöld, de a "fonákja" piros. (Az élő növények szépsége fajoktól függetlenül is lélegzet elállító, a képeken gyönyörűen berendezett "víz alatti kerteket" láthattok. A vízikehely-képeket a cikk végére hagyom.)

  

Az ismert fajok száma több mint 50. Legtöbbjük alacsony termetű. (Előtér növények.) Leveleik hosszabb-rövidebb nyelűek, alakjuk lándzsa, szív-vagytojásformájú. Mindig épszélűek, a széleken azonban némelykor kisebb hullámosság figyelhető meg. A megvilágítás terén a legtöbb faj nem igényes, de ha több fényt és esetenként egy kis napsütést is kapnak, azt nagyon meghálálják! Talajban kúszó, többszörösen elágazó rizómájuk van. Az akvaristák legnagyobb gyönyörűségére képesek az egész talajszintet befutni, hullámzó, zöld szőnyeget alkotva a medencében. Bátran kijelenthetjük, hogy a leghálásabb akváriumi növények közé tartoznak. Szeretik a meleget (24-28C) és a tápanyagokban gazdag akváriumtalajt.

Webáruház készítés