Kosár

A kosár üres

Naposkert Méhészet

Naptár

2024. Március
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Hírlevél

TOP termékek

Termékajánló

Partnereink

Házhozszállítás

Fórum

Nincsenek témák!

Ezerötszáz literes akvárium

Torkos Róbert vagyok. Félévi munkán vagyok túl. FÉL ÉV!!! De megérte!
Alább megosztanám Veletek az akváriumom építésének mozzanatait. Építettem már néhány akváriumot, de ehhez foghatót még nem. Nem vagyok szakértője vagy mestere az építési folyamat egyik részének sem, csupán egy barkácsolni szerető, kissé megalomán akvaristaként írok.
Amikor hozzákezdtem, és tanácsokat kértem Tőletek, többen kértétek, hogy ha majd készen lesz, osszam meg Veletek tapasztalataimat. Ennek teszek most eleget.
Kezdjük hát…

Mi kell egy ekkora akvárium megépítéséhez?
 
  • szorgalom, fanatizmus (ami csak részben helyettesíthető pénzzel ez esetben)
  • segítség, jó barátok
  • pénz
  • idő

Lévén, hogy pénzem és időm nagyon kevés van, a másik kettővel kellett kompenzálnom a hiányt.
                                

1. fejezet. A kezdetek.

Először költségvetést csináltam. A vágy, az elképzelés már megvolt. Ha most egy 1000 literes akváriumot ’rendel’ az ember a nappalijába, úgy, hogy az bútorozott, szűrt, megvilágított, behalasított stb. formában ’kulcsra készen’ várja, 1-1,2 millió forintjába fog fájni. A neten ilyen árakat látok. Ahogyan számoltam, Ezeröcsi, tehát ez az óriási akvárium, amit építettem, ezzel a bútorzattal 1,5 - 2 millióba is kerülhetne, ha mindent megrendel az ember és közben elutazik pár hónapra.

Közalkalmazott vagyok…. Ez gondolom mindent elárul. Ilyen költségeket nem vállalhattam fel.

Amiért mégis belekezdtem az az volt, hogy adódott egy egyszeri és elutasíthatatlan ajánlat. 
Megkaphatom a teljes üveganyagot a rendes ár töredékéért.

Részletes költségtáblázatot majd alább találtok, de talán az egyik legnagyobb tétel ez, ezért most kitérek rá. Ha most Szegeden árajánlatot kér az ember erre az üvegrendszerre, le fog menni hídba. 12-es üvegből, élcsiszolva a szükséges anyag, kereszt és hosszanti merevítőkkel, szűrő-terelő üvegekkel 420.000 forint. Igen, NÉGYSZÁZHÚSZEZER, ezt az ajánlatot kaptam a Szilánktól. Máshol persze kaptam később olcsóbbat, kézi csiszolás stb., de 250 alatt nem volt árajánlat.

A soha vissza nem térő ajánlatom ezt az üveget 65.000-ért szállította. Ennyiért sajnos sem én még egyszer, sem Ti nem tudtok üveget szerezni, tehát ha bele akartok fogni, vagy én legközelebb építek valamit, ennek a többszörösével kell számolnunk.

Ez indított el. E nélkül nem vállaltam volna. Így kalkuláltam max fél millió forinttal, de ennél jóval kevesebb lett a végeredmény, hála a segítségnek és a szorgalomnak. Sok barátom segített, és itt mindenkit nem sorolhatok föl, de akik végig ott voltak, minden mozzanatnál, emeltek, ragasztottak, megint csak emeltek, felhordtak, fúrtak, emeltek még egy kicsit, vagy éppen porszívóztak, főztek, pakoltak fél éven át majdnem minden nap, este, éjjel, még hétvégén is, párom Faddi Anita és barátom Hideg Nándi voltak. Köszönöm nekik a sok áldozatot!

Ads not by this site


Elnézést, hogy kissé patetikusra sikeredett ez a fejezet. Olyan ez, mint egy könyv befejezése. Egészében látja az ember a mű teljes útját a megvalósulásig.

És nem túlzok, ha azt mondom, ha magatok akarjátok csinálni, kössétek fel a gatyát! Egy 1500 literes saját kezű megépítése nem háromszor annyi munka, mint egy 500 literesé. 10-szer annyi!!!

Ha mégis hozzáfogtok, remélem, segít az alábbi írás. Ha már csináltatok ilyesmit, tudjátok, miről írok és miért írok ekkora pátosszal.

2. fejezet. Az első lépések.
Statika. Erről már sokat írtatok az adott fórumokon, nem fogom túlragozni a dolgot, pedig nem volt egyszerű. Egy statikus ismerősöm, Mérfalvi Nándor segített tanácsaival. Tervrajzok nem voltak fellelhetők, pedig 93-ban épült tégla építésű társasházról van szó. Az akváriumot 35 cm-es tartófal mellé terveztük, 60 cm-es gerendaosztású (E gerenda) födémre, természetesen gerendákra merőlegesen, a gerendák tövére ültetve.

Teljes tervezett súly: 2300-2500 kg.

Részletesen, kerekítve:
  •  üveg: 250 kg
  •  víz: 1300-1400 kg
  •  homok: 120 kg
  •  kövek: 150-160 kg
  •  szűrőrendszer (egy 330 literes külön szűrőakvárium): 350 kg
  •  bútor: 200-250 kg

Az akvárium méretei kerekítve: 300 x 70 x 70, ami azt jelenti, hogy a súly 60 cm-es osztásnál minimum 5 gerendán nyugszik. Nem történhetett baj.

Azért túlbiztosítottuk. Olyan állványt készítettünk, ami a tartófalra vitte a súly 2/3-át.
 
3. fejezet. Az állvány.



40 x 40-es, 3mm-es falú zárt szelvényt használtunk, egy sín volt csak 40 x 60 x 3-as anyagból. A fotón láthatjátok az állványt. Egy heti telefonálgatás, a legolcsóbb beszerzőtől rendelés (a legolcsóbb és legdrágább vasanyag-beszerző ára között 100%-os eltérés is lehet!!!), mérés, tervezés, kézzel leszabás, hegesztés szigorúan padon, majd festés következett. A hegesztési munkák Köteles Feri bácsi irányítása alatt zajlottak, neki is köszönök mindent!

 
 
 
Ads not by this site
 
 
 
 
Ads not by this site
Na most, van nekünk egy 110 kg-os 3m x 75 x 75-ös erőkeretünk. Ezt a nagyszobában csak a hülye hegeszti, csiszolja, festi, a lépcsőházban nem fordul el, fel meg csak egy tinó tudja vontatni. A tinót kiváltottuk 4-en erős fiatalemberek, erkélyen feljött, ablakkereten bement – kisebb mázli, elsápadtam amikor megmértem az ablakkeretet, 1 cm-rel volt kisebb az állvány a legkeskenyebb oldalán… huhh, mondhatnám, hogy így terveztem, de hazudnék…), majd jöhetett a falba ültetés.
 
 
Ads not by this site

A 4 db 12 cm-re kiálló 40-es zártszelvény ’tüskét’ bebetonoztuk a falba, pontosan 2 cm-rel a födém fölött, fölöttük 4 óriási állványcsavar bement a falba, így az egész keret ’lebeg’, csak az első él fekszik végig a gerendákon keresztbe 3m hosszan, ez a 40 x 60-as darab. Oda jut max 1 tonna, a maradék majd másfelet a fal viszi. Ez így olyan, mintha mind a 6 gerendára a faltól kb. 75 cm távolságra rátennénk 165 kilót, azaz 2-2 ember oda állna.

 
 
 
Ads not by this site
 

Állvány kész. Az állvány tetején megdupláztuk a keresztbordákat, így a 3m hosszon összesen 7 keresztborda található. Erre már faanyagot nem tettem, amúgy is felpúposodhat, ha vizet kap.

Került rá természetesen hungarocell, 5 cm-es lap, nem kell lépésálló a legolcsóbb újrahasznosított hungarocellt vettem, 2 db 2m x 1m–es táblát.
 
4. fejezet. Az üveg. 
Higgyétek el, az üveg felhordása egy álom… A 3m x 70cm-es lapok nagyjából 70 kilót nyomnak, és ez nem fából van, ha odaütöd… A tervek szerint minden lépcsőfordulóban ezeket a monstrumokat fel kellett lapjára állítani 45 fokos szögben, mert a lépcsőházban simán nem fordul el 250-esnél hosszabb tárgy. Természetesen mindezt előre modelleztük fa lécekkel, ez határozta meg eleve az akvárium maximális méreteit.
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
  
Feljött, ez is megvan!!!

Ragasztás. Szélpál Jóska üveges barátom hozzálátott a munkához, tokkal vonóval másfél  hónapig ragasztottunk, az állvány-munkálatokkal párhuzamosan.

FBS-t használtunk, átlátszó, nagyon erős. Ekkora sík felület nincs egy parkettán sem, de megoldottuk Beforgattuk a lapokat, alaplap alulra, újságpapír, ragasztó, előlap, ragasztó, oldallapok, ragasztó, hátlap, első kör kész.
 
  
 
 
  
  
 
 
 
Az alaplapon az egyik sarokban 40mm-es lyukat kértünk a ’gyártótól’, ez majd a szűrőrendszerhez kell. Különböző faanyagokkal préseltük össze az oldalakat, hogy minél levegőmentesebben száradjon + szalagragasztót használtunk. Természetesen a ragasztandó felületeket előtte lezsíroldóztuk, Clin-t használtunk. Vigyázz, a Tesco-s ablaktisztító több zsírt visz fel, mint amennyit eltávolít!!! Nagyon veszélyes cucc! 
Néhány nap száradás után mozgathatóvá vált az üvegteknő. Már amennyire egy cirka 200 kilós üvegkoporsó mozgatható… lehetett mondjuk 3-an csúsztatni . Jött az élek letolása, azaz a fölösleges ragasztó eltávolítása üvegcsíkokkal.

 
És a hülyeség…
 
 
 
Ezt követte a ragasztott felületek megnövelése. Hogyan értem ezt? Jóska erődítési technikája alapján az összes ragasztott él felülete megnövelendő a következő módon. A 12mm-es üveg él 12mm-nyi tapadást ad a víz feszítő erejével szemben. Ezt úgy tudjuk növelni – bár 70-es vízoszlopmagasság esetén és a fenti merevítő üvegek mellett ez már talán túlbiztosítás volt -, hogy pl. 6-os üvegből keskeny üvegcsíkokat ragasztunk az összes találkozó üveglap közé, ezzel 18 mm-re növelve a ragasztott felületet. Nálam 6-os üvegből futtattunk végig minden élen 2 cm széles csíkokat, tehát a 2 db 3m-es élen, a 2 db 70 cm-es alsó élen és a 4 db 70 cm-es függőleges élen, ehhez összesen 10 méternyi üvegcsík kellett.
 
 
Ezután jöhetett a fenti hosszanti merevítő üvegcsík. Ez 12-es üvegből lett letöretve, elől-hátul 1-1 csík. Az akvárium 3m hosszú, a cél az előlap és a hátlap kihasasodásának, vagy hordósodásának megakadályozása. 3m-en ehhez nem kellett végigvinni, elég volt a 250. Ilyen hosszt 12-es üvegből minimum 10 cm széleset tudnak letörni. Beragasztottuk hát a 2 db hosszanti merevítőt, amik az akváriumba belesüllyedtek 12mm-nyit, hogy a keresztmerevítők első rétege is bele tudjon ülni az akvárium belsejébe. Ehhez üvegállványra volt szükség, ami addig tartotta a hosszanti merevítő csíkokat, amíg a ragasztó meg nem kötött.
 
 
Néhány nap száradás után jött az első réteg keresztmerevítő, amiket úgy osztottunk el, hogy középen egy nagyobb rés maradjon, ha nagyobb tárgyakat helyeznénk az akváriumba. Ez később nagyon hasznos ötletnek bizonyult.
 
 
Ismét néhány nap száradást követően felkerültek a felső merevítők és kiszabtuk a csúszótető lapjait. Ekkor már az 5 éves unokahúgomnak is megtetszett az üvegház, pedig egyáltalán nem hasonlított egy mézeskalács házikóra.
 
És ennél a pontnál hála Istennek nem felejtettem el valamit. A hátoldalra ragasztani öntapadó tapétát, mert utána senki többet! Ha egyszer felrakjuk ezt a monstrumot, mögé legfeljebb a pók sző hálót! Nem is volt olyan egyszerű. Végső soron olyan színt kellett választani, amit – ha minden jól megy - pár évtizedig bambulunk. Hetekig hordtam haza a különböző kék árnyalatú öntapadó tapétákat, amiket üveglapokra ragasztottam és a kisebb, 250 literes és 500 literes akváriumaimban tesztelgettük különböző fényviszonyok között. Egyáltalán nem egyszerű választani ilyenkor! Némelyik kék olyan szinten gagyi volt, hogy bele sem próbáltam. Végül meglett! Egy nagyon mély, majdnem lilás-kék tapéta.
Ja, próbált már valamelyikőtök 3 méter x 70 centis öntapadó tapétát bármire is felvinni?  Esetleg egy függőleges üveglapra? Mert hiszen ember nem döntötte volna el nekem az akváriumot. Ráncok, gyűrődések… Szerencsére nagyon parázós és mindent húszszor előre megtervező, mindennek inkább először utánajáró ember vagyok, így több dekor stúdiót felkerestem. Ők tudták. Ők mindent tudnak. Víz! Abból amúgy is lesz elég. Be kell vizezni az üveget is és a tapéta ragadós felét is. Így ha felrakod, az egész csúsztatható jobbra és balra, még ekkora méretnél is. Majd ha ’elnyerte méltó helyét’, egy autós jégkaparó gumis felével kitologattam a vizet oldalra, és kész. Hibátlan lett!
 
Jöhetett az emelés, némi rotyogó hang kíséretében 6-an emeltük fel az akváriumot a helyére, kb. 2 cm-rel a faltól vette fel végleges nyugvóhelyét, mely rést majd az elektronika kábelei és a hőszigetelő vékony hungarocell lapok töltenek ki, ahogy oldalt is érdemes egy ilyen réssel számolni, magyarul az állványt kell 2 cm-rel nagyobbra csinálni!
 
  
  
 
5. fejezet. Szűrés.

Az akvárium alatt, az én esetemben oldalra eltolva, található egy 330 literes szűrőakvárium. Ez Márton Miklós barátom műve. A rendszer röviden a következőképpen működik. Ez egy nyitott rendszer. A már említett 40mm-es lyukon a ’szennyvíz’ lebukik, egy darabos-kosz szűrés után 3 hatalmas szűrőszivacs-táblán áthalad, majd a pumpa felnyomja vissza a tiszta vizet 20mm-es nyomócsövön. Amennyi vizet felnyom a pumpa, annyi tud lezúdulni. A rendszer áramszünet-biztos. A használt pumpa: Aqua Medic 0R 2500. Nem olcsó pumpa, most 17.000 forint körül van, de csöndes, és tényleg teljesíti azt, ami rá van írva. 2500 liter / óra, 2,6 m emelés, 38 W.
 
 
 
Ezen felül van a medencében egy belső szűrő is. Mivel egy gyári belső szűrőt sem találtam elég halknak és elég nagy teljesítményűnek, ezért ezt is egy másik Aqua Medic Oceanrunner fejjel oldottam meg, amire hatalmas szivacsot szabattam.

Így összesen van elvileg 5000 liter / óra szűrésem, ami persze nem ennyi, szerintem a külső szűrő ennek felét adja le az emelési magasság miatt, a belső pedig a szivacs telítettségétől függően a fél erőtől a teljesig változik.
A külső szűrőrendszert 1-2 évente kell tisztítani!!! Most tisztítottam ugyan kb. 4 hónap működés után más technikai okból – bele kellett másznom, le kellett belőle engedni valamennyi vizet, és akkor már megnéztem a szivacsokat is -, és a szivacsfelület töredéke volt telítődve. Inkább 2 évvel számolhatok, ami fantasztikus! A biológiai szűrés miatt elvileg nem kell még részleges vizet sem cserélnem, csak pótolnom, ami elpárolgott. A belső szűrő szivacsát természetesen gyakrabban kell mosnom, kb. havonta egyszer.

 
6. fejezet. Beindítás.
 
Némi para. Sok para. Rettegés! Azért egy ilyen feltöltés öregít az emberen pár évet. Még akkor is, ha a ragasztások miatt első körben csak félig telik meg a medence, egy nappal rá teljesen.
 
 
 
 
Azért ez mégis csak majdnem másfél tonna víz. Az ember hallgatja a víz csendes bugyogását és alatta hallani véli, amint a gerendák recsegnek, az üveg illesztések nyílnak, a hegesztési pontok pattognak. Persze sem a gerendák nem recsegtek, sem az üveg illesztései nem nyíltak, sem a hegesztési pontok nem pattogtak. Csak az agyamban recsegett, nyílt és pattogott valami, de az napokig. Éjjelente kijártam, mert hangokat véltem hallani. Egyszóval féltem.
Mára már megszoktam, de azért még mindig meg tudok ijedni, ha egy hal arrébb görget egy nagyobb kavicsot, vagy a harcsám buffan egyet.
 
A szűrőrendszer beindult. A vízszint beállítása a külső szűrő miatt nem volt egyszerű, hetekig állítgattam, de jó lett.
 
7. Fejezet. Homok.
 
Hófehér homokot akartam. Nagyon sokat jártam utána. Kiszámoltam, ha akvarista boltban veszem meg, mázsája 50-60.000 Ft lett volna. Még a legjobb ajánlatok is 20-30 között mozogtak. Rátaláltam a fehérvárcsurgói kvarchomokra, ami már jobb árban jött volna a fórumokon olvasott forrásokból, de még így is 10 fölött voltunk.
 
Elmentem hát Fehérvárcsurgóra. Minden fanatikus kollégámnak javaslom egyszer ezt a kirándulást. A bánya teljes területe olyan nyár közepén, mintha be lenne havazva. Hófehér homok minden vízszintes felületen, MINDEN vízszintes felületen, targoncákon, épülettetőn, lapátnyélen. Gyönyörű!
 
Fehérvárcsurgón többféle szemcseméretű kavics kapható. Mert amúgy ezt igazából kavicsnak nevezik. A legkisebb szemű kavicsból vettem, ez volt a legfehérebb, az összes többi kicsit szürkés. Ami ennél is kisebb szemű, azt hívják homoknak és érdekes módon az megint sötétebb. Így egy választása van a hófehér ’homokra’ (ami, most már tudom, még éppen kavics) vágyóknak. Egy 40 kg-os zsák nem volt 1.500 Ft!!!
 
Sajnos erről nincsenek képeim, de egy csodálatos jelenetet képzeljetek el. Toyota Yaris, szép kis kocsi. KIS kocsi. 3-an ültünk benne 3 teljes balatoni csomag (amúgy is mentünk, így nem kellett xtra benzinköltséggel számolnom). Teljes csomagra pedig jött a 200 kg homok. 5 zsák!!! Ahhoz képest még el lehetett látni a Yaris alatt, marmagassága természetesen egy tücsökével vetekedett. Jó kis autó!
 
Itthon fél nap mosás, fél nap forrázás, nehogy legyen benne valami kórokozó, majd 120 kiló zsum bele. Mint a sivatag, olyan volt. Homokdűnék! Elképesztő! Megérte! Több kép később.
 
 
8. Fejezet. Kövek, háttér, buborék.
 
Sok követ szedtem, de sok követ vettem is. Nem tudtam megállni. 20-30 kilós sziklák is kerültek be, amiknek az alját végül síkra betonoztam, majd úgy helyeztem megint be, hogy biztosan stabilan álljanak. Még az kellett volna, hogy valamelyik nagy elboruljon és kiüsse a frontüveget. Megint egy rémálom-topic! 
 
Mint ahogy azt korábban említettem, a háttér mélykék. Azért döntöttem így, mert egyrészt az akváriumot szinte képtelenség lett volna a hátára döntve cement-perlitezni – mely módszert amúgy eddig előszeretettel alkalmaztam a többi akváriumomnál -, másrészről pedig rájöttem, hogy ez hatalmas teret ad, a cement-perlites háttér bezár, még ha szép is.
 
Inkább mobil hátterekben kezdtem gondolkodni. Néhány óriási pala (fél méter x fél méteresek) mellett döntöttem, a háttérnek támasztva, a háttérnek csupán egy részét kitakarva.
 
  
 
Egy szépséghibája maradt már csak az akváriumnak. A bal hátsó sarok, szűrővel, csövekkel, idomokkal, kábelekkel. Építettem hát egy grandiózus mobil sarokelemet. Ennek a takaróelemnek számos követelménynek kellett megfelelnie. Teljesen zárjon, tehát meglegyen a 90 fok, hogy mögé ne mehessenek kis halak sem. Legyen alul elég nagy nyílása ahhoz, hogy a max 5000 liter/órányi vízdömpinget akadálymentesen nyelje. Ezen legyen olyan rács, amin fennakadnak a levéldarabok, de minden mást engedjen át. Fönt legyen 2 benyomó cső, ami a falon jöjjön át, pont vízszint alatt. Ebből az egyiknek szintén mm-re pontos magasságban kell lennie, hogy áramszünet esetén a lezúduló víztömeg a megfelelő vízszint elérésének pillanatában levegőt kapjon, levegőt szippantson be, ezzel elzárva a visszaáramló víz útját. Ez így lehet, hogy nem világos, akit részletesen érdekel, privátban elmagyarázom. Először én sem értettem. Legyenek rajta üregek. Legyen elég erős. Mögé férjen a szűrőszivacs, de ne legyen túl nagy sem, hogy ne vegyen el sokat az akváriumból. Alul láthatatlanul el tudjanak menni az oxigéncsövek az aljzatban.
 
Ezt egy hétig építettem. Az üvegrendszert a szoba egyik sarkában építettem meg, szimulálva a sarok 90 fokát. Üvegvágó, csiszolópapír, FBS, 6-8-as üveg, sör. Amikor készen lett, bepróbáltuk. Természetesen csak a középső részen fért be, onnan kellett a vízben helyére csúsztatnunk. Ezt eljátszottuk vagy 10-szer (alkalmanként negyed órás be- és kijátszás), újabb alakítások, majd jöhetett a cement-perlit keverés a garázsban, zsaluzás, színes kavicsok.
 
Kész képek később. Jól sikerült. Beraktuk, rácsatlakoztunk a 2 szűrőrendszerrel, egy sarokban zajlik minden. Csak algásodna már!
 
Buborék. Óriási teljesítményű légpumpát használtam (Sera air 550 R, 550 liter/óra, 2 kivezetés), 2 külön ágon vezettem be a megszokottnál szélesebb szilikon csövön a levegőt és 2db 50 cm-es kő nyomja a buborékokat. Elvégre 70 cm vízoszlop alatt kell erőlködnie. Gyönyörű lett a 2 oxigénfüggöny.
 
9. Fejezet. Növény.
 
Na, ez csődgyanús. Én mindent megpróbáltam! Mivel időközben nagy és erős halaim lettek, amikről majd később írok, semmi nem marad meg. Az anubiast 3 perc alatt legelték le, a vizikalászt 2 nap alatt gyökerezték ki, üvegkalitkát csináltam a gyökérzetnek, kicibálták belőle, harisnyát húztam a cserépre, csonkig lelegelték, feladtam. Összeszedtem a városban elérhető műnövényekből a legélethűbbeket és lesúlyozva betettem őket. Nagyon elegem volt. Nem akartam műnövényt. De hát ez van. Tartanék inkább neonhalat, abból számításaim szerint beledobhatnék úgy 5.000 db-ot . Az egyik műnövényemért lassan be kellene másznom, látszik a tűzőgép kapcsa, amin az árcédula volt  .
Na ezért új fejezetet nyitni…
 
10. Fejezet. Bútor, világítás, elektronika
 
Hetekig terveztem. Utána egy asztalos barátommal, Király Ferivel terveztük tovább. Voltak pillanatok, ahol már ő is azt mondta, hogy túl bonyolult, nem látjuk át. Az alja még hagyján. De a teteje! Az egész 5m x 280 cm-es falat be terveztem bútorozni. Végül sikerült. Javaslom, hogy a bútorozást ne párhuzamosan és semmiképpen ne előre csináljátok vagy csináltassátok. Én már egyszer beleestem ebbe a hibába. Minden folyamatosan változik a rendszer építése során. Egy plusz cső és mindennek vége.
 
A bútort nem lehetett egyben megcsinálni. Először az alját terveztük. Egy keret a fém vázra (élő szövet a fém vázon…), felváltva élfóliázva és ABS-ezve. Ajtók, kivetőpántok, azoknak konzol. Oldalt a szűrőrendszer összes csövének a lyukai, szerelhetőre meghagyva. A szűrőrendszer fölé kivehető polcok, ha tisztítani, karbantartani kell. Oxigénpumpa elhelyezése, áram, elosztó, oxigéncsövek átbújása. Másik oldalt a teljes hifirendszer beépíthetőségének lehetővé tétele, hangfalkábelek, csatlakozók előre behúzása. Egy kapcsolópult helyének és csatornáinak megépítése. Stb stb.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A tető. Ez volt a legnehezebb dolog. Azt képzeltem el, hogy ha le van csukva, az egész akvárium olyan lesz, mint egy gigászi LCD képernyő. Ez sikerül is. A tető nem lehetett egy darabból, ez 3m x 75cm esetén megemelhetetlen súly lett volna fából. Elfeleztem, 2 tető, amin pont elférnek majd a 120-as fénycsövek. Még így is nagyon nehezek lettek. A súlyt természetesen nem az akváriumra terheltük. Úgy terveztem, hogy egy a falon hátul végigfutó párnafára építjük rá a kivetőpántokkal felbillenő tetőket. Ezzel napokat szenvedtünk. 1000 csavarral kellett újra rögzíteni a falra a párnafát, kivetőpántot kellett cserélni jobb minőségűre, hogy ne mozogjanak. Végül fél nap állítgatás után készen lett. A tetők teljesen a falra nyílnak fel, 3-3 kivetőpánton fordulnak, 3-3 teleszkóp tartja fönt őket függőleges állásban, így az akvárium teljes felülete nyitott, ha bele kell mászni. És hát bele kell néha mászni, derékig, ha valamit akar az ember, akárcsak egy követ arrébb rakni.
 
A nagy tetőkön van 1-1 kisebb 20 x 40-es etetőnyílás, hogy ne kelljen minden alkalommal az egész tetőt megemelni, amikor etetek. Ezeket is kivetőpántok nyitják patent módon.
 
Harmadik ütemben a könyvespolc rendszer készült el.
 A világítás. Az akkor még üres tetőket leszereltem, a földön végeztem az elektronika megépítését. Fényvisszaverő öntapadó tapétával bevontam a felszínt, tetőnkét 2-2 db 120cm-es neonhoz kimért foglalatot csavaroztam föl, kábelcsatornákkal vezettem el a rézkábel-erdőt. Összesen 80m (!) egyeres rézkábel fogyott, mert úgy csináltam meg, hogy a kábelkötegek az akvárium mögött lejöttek az akvárium alá, ahol a 4 trafó kapott helyett – ennyivel is kevesebb súly a tetőn -, majd megint visszament az összes áramkör a ’kapcsolópulthoz’.
  
 
 
 
 
 
  
 
 
Ezen a világításon túl beépítettem 3 spotlámpát, de ezek az akvárium végei felől vannak elhelyezve, hosszára világítanak, egyik piros, másik zöld, a harmadik változtatja a színét! Őrületes este, ha leoltom a neonokat és mondjuk piros spottal megvilágítom a fél akváriumot, piros felfelé szálló buborékok, piros homok, piros halak… Csak ledes spotot használhattam, mert rájöttünk, hogy a hagyományos izzó olyan hőt termel, hogy azt nem lehet az üveg elé tenni pár mm-rel. Ez a kábelrengeteg is ment a kapcsolópulthoz.
 
  
 
 
A kapcsolópult pedig 6 db 220V-os billenőkapcsolóból áll. Külön-külön lehet kapcsolni az összes spotot, neont. Mindez az áramot egy időzítő kapcsolóról kapja.
 
11. Fejezet. Halak.
 
Hát ez az avantgárdnál is avantgárdabb. Komoly haltenyésztők most fogják be a fülüket, illetve ugorjanak egy fejezetet.
 
Eddig sügérekkel foglalkoztam.
Ez az akvárium úgy indult, hogy próbaképp beleraktam másik akváriumaimból pár halat. 4 delfint, 5-6 cm-eseket, 6-8 bíborsügeret, 3-4 cm-eseket, 3 gibicepszet.
 
Aztán lementem horgászni. Az első naphalamnál jött a szikra. Legyen naphal. Ráálltunk cimborámmal, fogtunk 2 nap alatt 80 db naphalat, a 4 cm-estől a 12 cm-esig. Egy az egyben beraktam a 80 naphalat az akváriumba. Nem volt semmi! Úgy egy hónap alatt elhullott 20-25 db, ezeknél vagy a horog sértette seb fertőződött el, vagy nem tudtak átállni az új étrendre. A többi vígan élt tovább, amíg bele nem raktam egy majd fél kilós törpeharcsát egy kisebb társa társaságában. Ez napi 2-3 naphalat kezdett fogyasztani. Vettem mellé egy kb. 25 cm-es gyönyörű albínó afrikai tüdős harcsát, ami már 30 cm körül jár, ő is beszállt a naphal-tizedelésbe. Most van úgy 20-25 naphalam, talán ezek már elég nagyok a túléléshez… A harcsáktól végül megszabadultam, mert mindent elpusztítottak.
 
Vettem 2 koi pontyot, fehérek, az egyik már méretes lenne egy tóban, fél kg biztosan van. Vettem 6 kis színes koit is.
 
A naphalak csak fogytak. Jött az ötlet: razbóra. Emelő hálóval sikerült úgy 300 db kis razbórát fogni, zum bele. Volt fogócska! Rajban jártak és gyorsak voltak… úgy 3-4 napig, aztán mindet fölették a többiek. Meglepetésemre a koik porszívózták föl a legtöbbet az aprajából, a 2-3 cm-esekből, a többit a naphalak, harcsák, márványok zabálták föl.
 
Múltkor vettem egy 30 cm-es késhalat. Hát ez teljesen kész van! Ilyen állat meg nincs is! Ez olyan idétlenül néz ki, hogy nem hiányozhatott az akváriumból. Sajnos pár nap alatt széttépték a harcsák… Elpusztult.
 
Van 6-8 kisebb kárász, néhány vörösszárnyú keszeg, amik a náluk alig kisebb razbórákat órási vehemenciával kergetik, és meg is eszik!!! Megdőlt minden elképzelésem e békés kis kenyérgalacsint csócsálgató vöröszsárnyú keszegről... .
 
Betettem egy pár 1,5 éves 2 tenyérnyi hatalmas márványsügeret, amik lazán lenyomják a torkukon a 4-5 cm-es naphalakat.
 
Néhány holttiszai csíkos sügér.
 
2 db 40 cm-es cápaharcsa. Hát ennél szebb és ennél butább élőlény nem létezik…
 
Hát nagyjából ennyi. Hogy ebből mi lesz?!?
Némi agresszió tapasztalható… 
A történet végére hagytam a költségvetést.
Remélem, ebben az elbeszélésben hasznos ötleteket találtatok egy komoly akvárium megépítéséhez, és senkit nem riasztottak el a nehézségek, amivel egy ilyen monstrum megépítése jár.
 
Kellemes időtöltést kívánok minden akvaristának!
Torkos Róbert
 
 

12. Fejezet. Költségvetés.

                                           
  Amennyibe nekem került: Amennyibe került volna, ha csak úgy megrendelem:
Üveg:    
üveg + szállítás 65.000 300.000
ragasztás munkadíj + ragasztó 10.000  35.000
ragasztó, sínek stb  5.800  
ÖSSZ: 80.800 341.000
     
Állvány:    
anyag 19.000 40.000
hegesztés munkadíj 10.000 35.000
beültetés munkadíj, anyagok 4.000 10.000
festés 2.000 10.000
hungarocell 2.500  
ÖSSZ: 37.500 97.500
     
Szűrés:    
szűrőakvárium üveg 12.500 20.000
2 db szivattyú 32.000  
munkadíj szűrőrendszer 15.000  
csövek, könyökök stb. 3.000  
belső szivacs 1.500  
3 db szivacslap 9.600  
ÖSSZ: 73.600 81.100
     
Világítás:    
foglalatok, kábelek, kapcsolók stb. 14.000  
fénycsövek (4 db) 10.000  
spotlámpák 8.000  
ÖSSZ: 32.000  
     
Bútor:    
anyag 90.000  
munka 50.000 100.000
ÖSSZ: 140.000 190.000
     
Egyéb:    
kövek 18.000  
mangrove 4.500  
öntapadó tapéta 3.500  
légpumpa 6.100  
levegőcsövek, porlasztók stb. 2.200  
fűtőcső 5.100  
műnövények 5.000  
homok 4.500 50.000
ÖSSZ: 48.900 94.400
     
Végösszesen: 412.800 804.000

  

(Cikk: akvarista.hu)

Webáruház készítés