Kosár

A kosár üres

Naposkert Méhészet

Naptár

2024. Március
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Hírlevél

TOP termékek

Termékajánló

Partnereink

Házhozszállítás

Fórum

Nincsenek témák!

A jól működő akvárium

A jól működő akvárium

Ha működésről van szó, az ember hajlamos valamilyen gépre, műszaki berendezésre, pl. a saját autójára gondolni, pedig a biológiai rendszerek működése is hasonló törvényszerűségeket feltételez.

Mikor valami hiányzik, vagy mikor valamiből túlságosan sok van, az mindig a működés rovására megy. (Az autós hasonlatnál maradva teljességgel elképzelhetetlen, hogy autózni tudjak üzemanyag nélkül, de ugyanolyan rossz, ha – biztos, ami biztos alapon – az utasteret, meg a motorházat is teletöltöm benzinnel. Mindennek megvan a maga helye és szerepe a biológiai rendszerek esetében is.

Akváriumunk működése szempontjából elengedhetetlenül fontos a megfelelő világítás. Ha nem biztosítunk elegendő fényt, a növényeink hamarosan elpusztulnak. Ha túlságosan sok fény éri az akváriumot, a zöldalgák inváziószerűen jelennek meg a medence üvegfalán és a berendezési tárgyakon, belepik a növények leveleit, ami szintén pusztulásukat okozhatja. Hol van hát az arany középút?  Talán rossz hír, de erre a kérdésre nem lehet egyértelműen válaszolni. Viszont nagyon izgalmas feladat megtalálni, kikísérletezni az akvárium számára optimális fényviszonyokat!

Egyik vásárlónk – kezdő akvarista, kedves szőke hölgy – állandóan arról panaszkodott, hogy nagyon zavarja a hálószobában elhelyezett akvárium. (Nem a motoros szűrő üzemzajával volt a baj, ezt rögtön az elején tisztáztuk - mondtuk neki, nyugodtan húzza ki a készüléket éjszakára, nem fognak megfulladni a halai.) A magunk részéről el sem tudtuk képzelni, hogy mi más lehet még zavaró egy szívet-lelket gyönyörködtető akváriumban? Aztán hetekkel később (végső elkeseredésében) kibökte, hogy nem tud egy percet sem aludni az éjszakára is (!) „teljes gőzzel” megvilágított akváriumtól...

Webáruház készítés