Kosár

A kosár üres

Naposkert Méhészet

Naptár

2024. Március
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Hírlevél

TOP termékek

Termékajánló

Partnereink

Házhozszállítás

Fórum

Nincsenek témák!

Gömbhalak az akváriumban

Kedves kis törpék - kicsit másképpen.

„Ha gömbhalakat szeretnél tartani, meg se próbáld brakkvíz nélkül.” Ez az egyetlen mondat általában elég ahhoz, hogy elvegye az akvarista kedvét a gömbhalak tartásától, pedig ha tudnák…

Személy szerint én sem rajongok a brakkvízi akvarisztikáért, mert sajnos nem olyan egyszerűek a dolgok, hogy „legyártom” a brakkvizet, feltöltöm vele a medencét, aztán átpakolom a gyönyörűséges amazonasi kardfüveimet meg a vízikelyheket, és „ hurrá, kész a brakkvízi akvárium"! A vízinövények néhány hét alatt megadják magukat a félsós környezetben (most ne menjünk bele abba, hogy mi minősül brakkvízi növénynek, mert szinte semmi!) a lényeg az, hogy a legféltettebb növényeink garantáltan gallyra mennek a brakkvízben. (Nem is beszélve azokról a jószándékú akvaristákról, akik ismeretek híján utólag "brakkvizesítik" a már meglévő akváriumukat néhány evőkanálnyi konyhasóval...)

               

De lássuk előbb, hogy mi is az a brakkvíz:

A brakkvíz vagy félsósvíz olyan víz, amelynek a sótartalma nagyobb, mint az édesvízé, de kisebb, mint a tengervízé.

A brakkvíz egy literében 0,5-30 gramm só található. Ezt leggyakrabban ezrelékben fejezzük ki: 0,5-30‰. A „félsós” pontosan meg nem határozható paraméter. A természetben előforduló brakkvizek többségének jellemzője, hogy térben és időben jelentősen változhat a sótartalmuk.

Leggyakrabban brakkvizes biotopok ott alakulnak ki, ahol a folyóvizek édesvize keveredik a tengervízzel. Ez a folyók torkolatában és a tengerpart szomszédos részein történik. A kevert víz mennyiségét és a keveredés mértékét nagyban helyi tényezők határozzák meg. Általános tényezőnek tekinthető az árapály jelenség.

          

Jellegzetes brakkvizes élőhely a mangroveerdők vagy tengerparti mocsárerdők ökoszisztémája.Ezek a mocsarak gyakran, (bár nem minden esetben) folyótorkolatoknál helyezkednek el, valamint lagúnák mentén, ahol a sótartalom folyamatosan változik. Tipikus félsós vízi halak a mangrovemocsarakban élő kúszógébek valamint a lövőhalfélék.

       

A brakkvízi akváriumban aljzatnak célszerű korallhomokot, dekorációnak mangrove gyökereket és ágakat használni, ami egy mangrove mocsárrra jellemző. (Én sajna nem szeretem a zöld növények nélküli akváriumokat...) A megfelelő teljesítményű szűrés elengedhetetlen, mert a brakkvízi halak sokat esznek és sokat is ürítenek, viszont a vízminőségre kényesek. Egy kedvelt formája az ilyen típusú akváriumoknak, hogy csak félig töltjük meg a medencét vízzel, létrehozunk egy kis szárazföldi részt is a medencében, ahol pedig cserépbe mangrove csemetéket ültetünk, amik a vízszint fölött növekednek. Az ilyen akváriumokban könnyen megfigyelhetjük a különböző brakkvízi élőlények viselkedését is, pl: jávai lövőhalak, gébek, stb. (Forrás: Internet)

                   

Mivel csak kevés növény képes tolerálni ezeket a körülményeket a mangrovén kívül (leginkább a jávai moha, esetleg gömbmoha), ezért könnyen beláthatjuk, hogy a már meglévő akváriumunk "brakkosítása", sózása felér egy öngyilkossággal.  

És most következzen a jó hír! (Legalább is számomra.) Létezik egy gömbhal faj, amelynek a tartása nem igényel sós vizet - sőt! - a lágyabb akváriumvizet kifelyezetten kedveli, én például sima csapi vízben tartom őket legnagyobb megelégedésükre! (Ez egyáltalán nem lágy, Miskolcon legalább 20nk, de ahogyan például a vörösneonhalaknak megfelel, úgy remekül tolerálják a gömbök is.)

Magyar név: Törpe gömbhal

Tudományos név: Carinotetraodon travancoricus

Természetes élőhely: India, Pamba folyó.

Méret: 2,5 - 3,5 cm.

Nem kell brakkvíz!

Beszerzésük meglehetősen kalandosra sikeredett, a szokásos díszhal szállítási viszontagságokon túl (teherautón zötykölődés indiai utakon, repülőre fel, repülőről le, stb.) a jelenlegi néhány fős gömbhal-csapat még egy extrém tortúrán is átment, amiről az importőr céggel történt telefonbeszélgetés során szereztem tudomást.

        

Mivel megérkezésük után nem fogadták el a legfinomabb gömbhal-csemegét sem (csiga), felhívtam az importot bonyolító cég vezetőjét, hogy a halak náluk vajon mit ettek? A valasz egyszerű volt és egyenes : nem voltak hajlandók megenni semmit, "azért ilyen kicsik"- mondta rezignáltan.

Mivel törpe gömbhalakról van szó, a méretük tekintetében semmi kivetni valót nem találtam, viszont - ha már ilyen kimerítő és mindenre kiterjedő telefonos segítséget kaptam - pánik szerűen kezdem kínálgatni őket minden féle fagyasztott eleséggel...  Jelentem, a megoldás megszületett, a fagyasztott sórákot kifejezetten figyelemre méltó eleségnek találták, és azóta már túl vagyunk néhány kisebb hólyagcsigán is.(Fotók és video internet) Ár: 1200Ft/db.

    

Találtam egy videot az indiai Pamba folyóról, a lélekölő indiai zenét kéretik kihagyni, és itt-ott belenézve egészen tűrhető betekintést nyerhetünk gömbhalunk élőhelyébe.

    

Webáruház készítés