Kosár

A kosár üres

Naposkert Méhészet

Naptár

2024. Március
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Hírlevél

TOP termékek

Termékajánló

Partnereink

Házhozszállítás

Fórum

Nincsenek témák!

Ryuboku 85 literben

Ryuboku 85 literben

Megmutatom, hogy hogyan készült el a növényes akváriumom.

Intro: Február óta tervezem ezt az akváriumot, és most végre megvan.
Ez alatt az idő alatt ezernyi elképzelésem volt, hogy hogyan fog kinézni az akvárium. Eleinte úgy terveztem, hogy 26 literes nano lesz, aztán úgy, hogy a meglévő 54 literes akváriumomat alakítom át, de végül is egy új 85 literes mellett döntöttem.

Sokat gondolkoztam, hogy milyen akváriumot készítsek. Először az iwagumi (kövekkel berendezett akvárium) tetszett legjobban, de amikor megláttam ezt az akváriumot, http://www.adana-usa.com/images/gallery0/3.jpg eldöntöttem, hogy a ryuboku elrendezést választom.

A ryuboku szó jelentése: uszadékfa.

Egy high tech akvárium mellett döntöttem, így erős fényt, erős szűrést és nagynyomású CO2 rendszert kellett választanom.
Világításnak a Dymax Hi-5 armatúrát választottam. Tehát az akváriumom nyitott lesz.
Ez az armatúra 4*24 wattos.
A szűrést egy Tetratec EX 600-as külső szűrő végzi. Az akvárium maga 85 liter, igaz, de ha van benne 15 liter talaj, meg ugye nem töltöm tele az akváriumot, így ez a szűrő pont jó lesz.
CO2: 5 kilós palack, egy Papilon nyomáscsökkentő szelep, egy Aquamedic mágnesszelep, egy ADA visszafolyás gátló szelep, egy DAZS buborékszámláló és egy Japán kicsi diffúzor

A technika akkor már megvan, mi van a talajjal és a tápokkal?
Talajból kell táptalaj és általános talaj. (természetesen az általános talajra kerülhet dekor homok) A dekor homokot csak díszítésre használjuk! Én a Tropica növény táptalajt választottam és az Amazonia Aqua Soil általános talajt. Az akváriumom félszigetes elrendezésű lesz, tehát lesz olyan hely bőven ahol nem lesz növény, tehát én dekor homokot is vettem. Az Orinoco dekor homok természetes barnás színe, mint a tengerparton a homokos, kissé kavicsos talaj.

A Tropica táptalaj bekerült az akváriumba. Az első egy centit beljebb toltam, hogy ne látszódjon ki. Ide később Orinoco erdei dekor homok került.

                  


Az Amazonia Aqua Soil is bekerült. A mélység növelése érdekében egy vonalzó segítségével úgy rendeztem el, hogy hátrafelé emelkedjen.

                  
A dekorációs elemek is megvannak. Seiryu kő, red moor fa és opwa fa (Ezt a fát guinea néven is emlegetik.).
Kezdhetek legózni. Az egyik legnehezebb feladat az akvakertészetben (szerintem!) megtalálni az adott akváriumba legjobban illő kompozíciót. Ezzel töltöttem el a legtöbb időt.

              
Szintén nehéz feladat a növények kiválasztása. Nagyon sokat gondolkodtam ezen. A fára Karácsonyi mohát rendeltem, igaz jávai jött, de az is szép… Előtéri növénynek a HC-t (Hemianthus callitrichoides ''Cuba'') választottam. Hátra Rotala sp. green, a fa két oldalára egy-egy cserép Echinodorus tenellus és a nagyobb kövekhez Pogostemon helferi került.

A tápozás EI (Estimative Index) lesz, azaz macro, micro, de ezt csak a második-harmadik héten kezdem. Takashi Amano szerint nem érdemes az első két héten tápozni. Ezzel is próbálja a kezdeti algásodást elkerülni.
EI tápozás: http://akvarisztika.budapet.hu/2008/12/09/keymaker-a-novenytapokrol/

Szóval, minden megvan, már csak össze kell rakni az akváriumot.
Amint megjöttek a növények, már kezdtem is az ültetést. Először a fákra rákötöztem a mohát, majd beraktam az akváriumba.

                    
Egy szórófejes virágpermetező jó szolgálatot tud tenni, ugyanis a növényeket nedvesen kell tartani. Én 10 percenként permeteztem egy keveset.
A moha már megvan, most jön a „neheze”. Mielőtt elkezdtem az ültetést feltöltöttem vízzel a talaj szintjéig. Így sokkal könnyebb ültetni.. Érdemes minden cserép növényt több darabra szétszedni. Egy cserép Rotalát 2 darabra szedtem, a HC-t 4 darabra, a Pogostemont és a tenellust 3 darabra. A Rotalával kezdtem.

                   
Ez után jött a Pogostemon, a tenellus és a HC. Egy csipesszel könnyű volt az ültetés.
A HC ültetése volt talán a legnehezebb. Ezt egy kevés gyapottal ültettem, mert gyapot nélkül nagy eséllyel felúszott volna.

                   
A víz feltöltése közel egy óra volt, mert nagyon figyeltem, hogy ne keveredjen össze az Amazonia és az Orinoco. (persze a végén úgyis összekeveredtek)

A red moor fa nem akart lemerülni, ezért 1-2 nappal az indítás előtt az aljához ragasztottam egy lapos követ, ami lent tartja. Ez oké, de feltöltés közben valahogy a kő elengedte a fát, így nem volt más lehetőségem, a csúnya követ rá kellett raknom a fára. Igen, nagyon ronda, lapos fehér kő, de amint a fa lent marad már saját magától, akkor kiveszem a követ, és boldogan kacsáztatok majd vele .

A kezdeti ammónia spike miatti algásodás ellen kétféleképpen lehet védekezni. Ez a talajban levő baktériumok és a napi-kétnapi 50-100%-os vízcsere. Miután a szűrőben és a talajban kialakult a baktériumkultúra a vízcserék számát csökkenthetjük heti egyszeri 50%-os vízcserére.
A talajban lévő baktériumok elszaporodását különféle készítményekkel segíthetjük, ilyenek az ADA Bacter Ball és az ADA Green Bacter, a kezdeti vízcserék miatt a Bacter Ball hatásosabb, mert azt nem tudjuk kiszedni vízcserekor.
Az ADA Bacter Ball sokat segít a szűrőnkben is, és a vízbe juttatva a halak és garnélák is szívesen megeszik.


Az akvárium feltöltve:

                  

                  

                      Bubis HC

                  Szerző és fotók: Peti44

Webáruház készítés