Mit szólnál egy 200 literes komplett szetthez? 

Ha akváriumvásárlás, akkor mérőszalag! Ha történetesen a lépcsőforduló alá szeretnél egy medencét, az remek, de ha nem férsz be tőle az ajtón, az több mint kellemetlen... Ne préseld be a könyvesszekrénybe (tudom, majd egy polcot kiveszel) mert egyrészt nem bírja el, másrészt az akváriumba bele is kell nyúlnod időnként, amihez minimum le kell venni a tetőt, és be kell férni a kezednek.

Az íróasztal csak abban az esetben jó, ha kifejezetten masszív, ráadásul a gyereknek is kell némi hely, hogy megírja a házi feladatot  -  szóval nem egyszerű az élet...

 

Kezdjük az alapoknál. Egy jó akváriumszekrény minden pénzt megér. Ezeket azért találták ki, hogy megtartsák az akvárium súlyát, hogy esztétikusak legyenek, és hogy belerakhass mindenféle mütyürt, amire a későbbiekben még szükséged lehet. A szekrény egyik fele a külső szűrő számára lett kialakítva, ami persze nem jelenti azt, hogy rögtön külső szűrőt is kell vásárolnod. (A belső szűrők általában lényegesen olcsóbbak, de majd igyekszem bemutatni az összes szóba jöhető alternatívát.)

          

 Ami az akvárium szekrény színét illeti, sajnos mindenkinek meg kell barátkoznia a gondolattal, hogy nem fog tökéletesen passzolni a szekrénysorhoz. 

Ezt rutinosan megoldhatjuk úgy, hogy fekete színű bútort választunk,  (a fekete mindenhez megy, tíz vásárlónkból kilenc a feketét részesíti előnyben), vagy egyéni ízlésünk szerint megpróbáljuk kiválasztani a leginkább megfelelőt. 

             

Az akvárium bútorok lapraszerelten kerülnek forgalomba, otthon mindenki összeállíthatja saját magának. A szerelés első alkalommal 30-40 percet vesz igénybe, de így legalább garantáltan nem fog szétesni, mint a bútorkereskedésben vásárolt. 

Minden bútorhoz részletes szerelési útmutató tartozik, elrontani sem lehet (vagy ha igen, egyszerű korrigálni a hibát.)  A lapraszerelt bútor további előnyei:

                                  

Kis helyet foglal, könnyű szállítani, nem kell tehertaxit bérelni hozzá méregdrágán, hogy hazavihesd.

Szállítás során nem sérül.

Az akvárium bútorok úgy lettek kialakítva, hogy maximálisan a te kényelmedet szolgálják. Olyan magasak, hogy ha leülsz  egy karosszékben, az akváriumot szemmagasságban nézegetheted. Kényelmesen, ülve tudsz halakat etetni. Kinyitod a szekrényajtót, kiveszed a kaját, etetsz, visszarakod, stb. Egy helyen lehet a felszerelésed, halkifogó háló, növénytápsó, algagátló, mágneses algakaparó, akváriumi porszívó, leszívócső, tartalék szűrő, légpumpa, tesztek, stb. 

Ha kicsöppen a víz, nem kell szívrohamot kapnod, hogy "jaj, mi lesz, megszívja magát a bútorlap", hanem simán letörlöd és kész. (Arra azért nagyon figyelj oda, hogy ne álljon rajta a víz, mert a tökéletes élvédés ellenére ezek a bútorok is bútorlapból készülnek. Ha "feldagasztod", arra nincs garancia!)

Negatívum: Nagyon ritkán, de néha előfordul, hogy egy-egy csavarral kevesebb kerül az egységcsomagba  -  gondolom, a gyárban nem csak akvaristák dolgoznak...   

Akvárium a bútorodra.

Most egy olyan medencét szeretnék bemutatni, ami hosszú évtizedeken át szolgálhatja majd  az egész családot. Nem fog  szétnyílni, folyni, megrepedni, mindenki elégedett lesz vele. Méretileg elég nagy ahhoz, hogy ne kelljen állandóan "nagytakarítani" és  -   ami a látványt illeti  -  nos, arra sem lehet majd panasz!

 

Aki próbált már saját kezűleg akváriumot készíteni, az tudja, hogy az üveglapok egymáshoz ragasztása nem egyszerű feladat. Hogy szép is, meg jó is legyen, ahhoz nem elég egy jól felszerelt műhely, hanem hosszú évek akváriumkészítési tapasztalata is szükségeltetik. Az akváriumkészítésre "születni" kell  -  szokták mondani  - és nagyon sok igazság van benne, ugyanis egy jó akváriumkészítőt ugyanúgy fel lehet ismerni a munkájáról, mint egy híres festőművészt. (Nem szeretnék túlzásokba esni, de olyan sok hozzáértés nélkül készített, csúnya, selejtes akváriumhoz volt már szerencsém, hogy lényegesnek tartom kihangsúlyozni a szakértelem fontosságot ezen a területen is.) A képen néhány "orbitálisan nagy" piranhát láthatsz, de a látvány ne tévesszen meg: Gyönyörúen be lehet rendezni ezt a medencét kistestű lazacok számára is! 

Szinte hetente fordulnak meg az üzletünkben olyan vásárlók, akik segítséget kérnek szivárgó, rosszul megépített akváriumuk helyre hozatalát illetően. Legtöbbször nem tudunk mást javasolni, mint hogy próbálják meg eltömíteni a rést  -  még leírni is kellemetlen az ilyen "tanácsot". Tehát marad a "fugázás", mert egy elrontott akváriumot szétvagdosni, letisztogatni, újra ragasztható állapotba hozni sokkal nehezebb, mint kifogástalan minőségben elkészíteni egy újat. 

 

A tanulság természetesen az, hogy jó akváriumot kell vásárolni. Legjobb elfelejteni a zugkészítők, botcsinálta "mester emberek" ajánlatait, valamint az interneten itt-ott feltűnő bizonytalan eredetű holmikat. Ott vásárolj, ahol garanciát kapsz. Egy javítást, egy cserét  -  bármiről legyen is szó  -  csak úgy tudsz elvégeztetni, ha létező vállalkozással állsz kapcsolatban. Legyen egy telephely, egy cím, ahol a felmerűlő garanciális problémáidat orvosoltatni tudod. Mellesleg az sem árt, ha olyan helyről vásárolsz, ahol értenek is hozzá... (Ez itt a reklám helye!)

 

A szűrésről.

Egy akvárium szettel akkor leszel igazán elégedett, ha olyan szűrőt kapsz hozzá, ami garantáltan el tudja látni a feladatát. Kis teljesítményű szűrő nagy kínlódást jelent, attól rosszabb ugyanis nincs, mint mikor naponta kell vacakolni az eltömődött szivaccsal. Ha saját magad válogatod össze a szettet, a szűrőn semmi esetre ne spórolj, mert a későbbiekben rengeteg kellemetlenség származhat belőle.

Hogy külső, vagy belső szűrőt választ valaki, az Magyarországon ma elsődlegesen pénz kérdés. Nagyméretű akváriumokhoz szívünk szerint mi is külső szűrőt javaslunk, de ezzel a szett ára drasztikusan megnő. Marad az arany középút: A legtöbb szettet megbízhatóan működő belső szűrővel adjuk el, amit a későbbiekben  -  az anyagiak függvényében  - kiegészíthet a vevő egy minden igényt kielégítő külső szűrővel is.

200 literes szett

akvárium:

100x40x50 cm, 8-as üveg, tökéletesen sima élekkel, üvegtető nélkül, feketével ragasztva

 

tető, világítás: 

100x40 cm

2 x 30 W (a tető a fénycsöveket tartalmazza!) 
páramentesített foglalatok 

led vagy normál fénycső
etetőnyílás

 

 

szűrés:  belső vagy külső - igény szerint. 

 

fűtő 

200W.

 

egyéb tartozékok: 

- polifoam 100 x 40 cm 

- halháló - hőmérő 

- vízelőkészítő folyadékok

 

Ár felől érdeklődj az üzletben!

    

A fotó csak illusztráció. 

www.tropusiakvarium.hu