Kosár

A kosár üres

Naposkert Méhészet

Naptár

2024. Március
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Hírlevél

TOP termékek

Termékajánló

Partnereink

Házhozszállítás

Fórum

Nincsenek témák!

Fekete és ezüst - a tetrákról

Fekete tetra az akváriumban

A televízió jóvoltából sok érdekes természetfilm jut el hozzánk a Dél-Amerikai kontinens életközösségeivel kapcsolatban, és természetesen minket - amatőr természetbúvárokat -  a vízalatti világ rejtelmei érdekelnek leginkább.

A minap  Guyana érintetlen vidékeit volt szerencsém megtekinteni a TV-ben (egy óriásvidra család táplálkozási szokásait figyelve meglepődve tapasztaltam, hogy hatalmas húsevő piranhák szerepelnek az étlapon!!!) és azon nyomban el is határoztam, hogy megírom ezt a cikket a fekete tetrákról...

Semmi vérengzés, semmi rendkívüli - mindössze annyi a közös a két halfajban, hogy mindkettő a pontylazacfélék családjába tartozik, és hogy mindkettő remekül gondozható akváriumban.

A magam részéről a fekete tetrákat részesítem előnyben - gondoztam már húsevő piranhákat is, nem is keveset - ajánlani is inkább a fekete tetrákat ajánlom, mert véleményem szerint akváriumi körülmények között sokkal érdekesebb, sokkal könnyebben megfigyelhető faj, ráadásul nem igényel több száz literes medencét. Azért lássuk a hirhedt piranhát is, legalább egy fénykép erejéig!

                       

És most vissza a fekete tetrához! Paraguayban, Braziliában és Bolíviában őshonos, 5-6cm nagyságúra növő halacska. Színezetében a fekete és az ezüst dominál, rendkívül lapos, "penge" hatású akváriumlakó.

                                    

Szereti a növényekkel dúsan telepített medencét, kezdetben félénk, de nagyon hamar feltalálja magát és érdeklődve jön-megy az akváriumban. A fiatal halak színe majdnem teljesen fekete, az idősebbek hátrésze barnászöld, a mellrész ezüst. Törzsén két haránt irányú fekete csík figyelhető meg. A nemek megkülönböztetése könnyű, a hímek kisebbek maradnak, egyenes hasvonalúak, míg a nőstények nagyobbra nőnek és gömbölyű a hasvonaluk. Ivaréréshez közeledve a nőstények erőteljesen beikrásodnak - pocakot eresztenek.

Aranytetrák az akváriumban. Kitenyésztett, érdekes színváltozat.

Én az alábbi módszerrel tenyésztettem őket: Egy kb. 40literes akváriumot háromnegyed részig feltöltöttem 10-12nk-jú állott vízzel, ikráztató növényként jávai mohát használtam. A víz hőfokát 26C-ra állítottam be. A kezdetben félénk állatok viszonylag hamar megszokták az új környezetüket és a hím látványos udvarlásba kezdett. Nagyon sok ikrát raktak, ikrázás után a tenyészállatokat azonnal kivettem a medencéből és ikrapenészedés-gátló szert tettem az ívató medence vizébe. Az ikrák rendkívül hamar kikeltek és több száz kis tetra hemzsegett a viszonylag kis méretű tenyészakváriumban. Első eleségként - a szikzacskó felszívódása után - kifejezetten ivadékhalaknak való poreleséget adtam nekik, néhány nap elteltével azonban áttértem a frissen keltetett sóféreg naupliusokra. Az elhullás minimális volt, hamarosan átkerültek egy jóval nagyobb (150literes) nevelő akváriumba.

Mesterségesen festett ("tetovált") tetrák.

Injekcióstűvel fecskendezik a színanyagot a bőr alá. Nem túl humánus megoldás, a festékanyag hamar eltűnik a halak bőre alól. (Marad a kifakult, színevesztett hal.) Szingapúrban "készítik" őket és "discoflipper" néven hozzák forgalaomba. Ilyen halat lehetőleg ne vásároljatok, bármennyire is szépnek tűnnek!

    

"Tetrás" élőhelyek.

A tetrákra kifejezetten jellemző, hogy némely egyed rendkívül gyorsan növekszik, háromszor, négyszer akkora, mint a testvérei - ezt a jelenséget "szétnövésnek" hívjuk. A növésben lemaradottakat fejlettebb testvéreik fölfalhatják.

Ezeket a növényeket javaslom a tetrás akváriumba: 1. Óriás tundérhínár (Cabomba aquatica)

A képen jól láthatóak a víz fölött nyíló sárga virágok. (Nem biotóp akváriumot készítünk, ezek a növények máshol őshonosak, de nagyon jól mutatnak a tetrás akváriumban.)

   

Szára erőteljes, kissé rozsdás színezetű.

Laza, finom levélszerkezet jellemzi az óriás tündérhínárt.

 

 

 

 

 

 

 

 

       

Webáruház készítés