Kosár

A kosár üres

Naposkert Méhészet

Naptár

2024. Március
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Hírlevél

TOP termékek

Termékajánló

Partnereink

Házhozszállítás

Fórum

Nincsenek témák!

A megvilágítás időtartama

A megvilágítás időtartama

Az akvárium napi 8-10 órai megvilágítást igényel. (Éjszakára nem kell megvilágítani!) Ha olyan helyiségben van, ahol sok természetes fényt kap, akkor rövidebb ideig tartó mesterséges világításra lesz szükség.

A szakkönyvek olyan helyet javasolnak az akvárium számára, ahol nem érheti közvetlen napfény: Távol az ablaktól, a lakás egy csendes zugát ajánlják, mint ideális megoldást. Hosszú ideig tűző napnak kitenni tényleg nem szabad az akváriumot, viszont egy-két órás „szolid” napsütés nyugodtan jöhet!  Ha a felkelő vagy lenyugvó nap sugarai egy rövid ideig átjárhatják az akváriumot, az mind a halak, mind a növények számára egyértelműen hasznos!

 A fény és az algák

Ahol fény és víz együttesen van jelen, ott rövid időn belül megjelennek a különféle alsóbbrendű növényi szervezetek. (Ha túl sok és erős fény éri az akváriumot, a zöld algák szaporodnak el. Ha kevés a fény, akkor a barna algák, bár ez nem mindig ilyen egyértelmű.) Mit lehet tenni ellenük? Értékelhetjük „ellenséges támadásként” megjelenésüket, de helyesebb, ha egyfajta jelzésnek vesszük. Akvárium nem létezik alga nélkül, viszont a túl sok alga arra utal, hogy valami nincs rendben a biológiai rendszerünkkel.

Az elsődleges teendő ilyenkor néhány algaevő hal beszerzése, amelyek különleges nyaló szájszervük segítségével eltávolítják az algát a medence üvegfaláról, a berendezési tárgyakról és a növények leveleiről. Vannak olyan algaevő fajok (pl. Gibbiceps) amelyek az akvárium növényeiben is kárt tehetnek. Vásárlás előtt vegyétek igénybe hozzáértő akvarista segítségét! (Mi a „hagyományos”, jó öreg „Ancit” javasoljuk, lehetőleg nem túl nagy példányokat, hogy ne legyenek lusták.)

Aztán el kell gondolkodni azon, hogy jó helyre tettük-e az akváriumot?  Ha déli fekvésű szobában az ablak előtt áll, valószínűleg az algaevők sem fognak segíteni. (Nem fogják győzni a munkát.) Ha viszont úgy ítéljük meg, hogy a hely megfelelő, akkor belekezdhetünk egy kísérletbe a mesterséges megvilágítás időtartamát illetően: Az algák színétől függően 1-2 órával csökkentsük, ill. növeljük a megvilágítást.

Az elalgásodás kérdésköre olyan összetett és bonyolult, hogy egyetlen módszerrel néha nem is érhetjük el a célunkat. Szükség lehet algaölő folyadék alkalmazására, esetleg tőzegkivonatot kell a vízbe juttatni, vagy egyszerűen csak annyi a dolgunk, hogy kicseréljük a nem megfelelő fénycsöveket. A mágneses algakaparót mi is használjuk, mert ezzel lehet az algákat a legegyszerűbben eltávolítani a frontüvegről. Minden probléma egyedi, épp ezért az a legbiztosabb, ha személyesen kerestek fel minket a további kérdéseitekkel!

Egy tanulságos történetet azért még leírok: Körülbelül hetven akváriumot gondoztunk abban az időben, ennyi hal etetése pedig már nem kis feladat. Siettem, az eleséges doboz kicsúszott a kezemből és a tartalmának egy jó része az egyik akváriumban landolt. A halak persze boldogok voltak – szinte fürödtek a bezúduló eleségtömegben – én pedig megpróbáltam menteni a menthetőt: Finom szövésű halkifogó hálóval és aljzattisztítóval eltávolítani a fölösleges mennyiségű kaját.

A lényeg az, hogy néhány napon belül ez az egy medence a hetven közül annyira bealgásodott, hogy alig láttunk bele. Mentőakciómnak köszönhetően a nitrit mérgezést sikerült elkerülni, de az algák visszajelzése alapján az eleség eltávolítása koránt sem volt tökéletes.(Egy „kanna benzin” zúdult az üzemelő, tűzforró motorra.)

Webáruház készítés