Kategóriák

Kosár

A kosár üres

Naposkert Méhészet

Naptár

2023. Szeptember
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 

Hírlevél

TOP termékek

Termékajánló

Partnereink

Házhozszállítás

Fórum

Nincsenek témák!

Izzó torpedók

Izzó torpedók - a neonhalas akvárium.

 (A képet egy orosz oldalról szedtem le, remélem, nem veszik rossz néven az elvtársak...)

Talaj.

Minél sötétebb talajt választasz, a halaid annál izzóbb színben fognak tündökölni. A neonhalas medence talajaként 1-2milliméter szemcsenagyságú bazaltzúzalékot javaslunk. A fekete bazalt nem tartozik a legolcsóbb akváriumtalajok közé (közepes árkategória) ezért célszerű folyami sóderrel alapozni, ami – amellett, hogy olcsó – az egyik legkiválóbb talaj a vízinövények számára. A legalább 3-4cm vastag folyami sóderágyra 0,5 - 1cm vastag bazaltzúzalék réteget terítsünk. Ennek a talajkombinációnak megvan az a jó tulajdonsága is, hogy egy tésztaszűrővel bármikor újra szét tudjuk választani a komponenseket, tehát egy akvárium-nagytakarítás során a sóder újra leteríthető a bazaltzúzalék alá.

Sziklák, kövek.

Általánosan elfogadott nézet, hogy a trópusi díszakváriumokba kizárólag mészmentes (vulkáni eredetű) dekorációs kövek, szikladarabok kerülhetnek. (Az afrikai sügéres medencére ez természetesen nem vonatkozik.)

Nos, mi nem értünk egyet ezzel a berendezési stratégiával, ugyanakkor minden tiszteletünk azoké, akik ragaszkodnak ehhez! (Tényleg nagyon szépek ezek a kövek!)

A Bükk hegység közelében mi speciális helyzetben vagyunk, és kedvünkre válogathatunk a szebbnél szebb berendezési tárgyak között. Ezt a lehetőséget nem fogjuk kihagyni csak azért, mert tíz akvarista közül esetleg kilenc az ősrégi „vulkanikus” berendezési szisztémát követi. (Véleményünk szerint egyáltalán  nem megalapozott a mészkövektől  való "össznépi irtózás”.)

 Hosszú időn keresztül teszteltük a Bükk hegységből származó köveket (mészkő hegység) és arra a megállapításra jutottunk, hogy a vízminőségben semmiféle változást nem okoznak, nem emelik a vízkeménységi értékeket. (Extrém eseteket nem teszteltünk, 90% kő, 10% víz arányban pl. nincsenek tapasztalataink…) A miskolci csapi víz köztudottan kemény, de semmivel nem lesz keményebb, ha belerakunk néhány kihagyhatatlan követ, amit kirándulásaink alkalmával gyűjtöttünk. (Aki lágyvizes akváriumot szeretne, az természetesen ne tegyen bele Bükkhegységből származó követ.)

Vízbe dőlt fák, tuskók.

Természetes hatást érhetünk el az akvárium berendezése során, ha víz alól gyűjtött fadarabokat, kérget, gyökérrészt helyezünk el a medencében. Fontos, hogy ezek a berendezési tárgyak ne legyenek „frissek”, ne élő fáról származzanak, ellenkező esetben bepenészednek és halainkat is megbetegíthetik. (Élő fűzfa gyökerei nagyon csábítóak lehetnek, de sajnos nem használhatók.)A nyári hónapok nagyszerű alkalmat kínálnak a fadekoráció gyűjtésére, egy kis partközeli búvárkodás a városszéli bányatóban, vagy a horgászat során szerelékünkre akadó ágdarab mind-mind értékes kincset jelenthet.

A képen egy rendkívül egyszerűen berendezett medencét láthattok szolid vasfával, növényzettel, neonhalak a jobb alsó sarokban, a középen pöffeszkedő guppit meg úgyis mindenki észre veszi...  

Üzletünkben számtalan dekorációs fa közül választhattok, trópusi vasfák, mangrove gyökerek, szavanna-fák bő választékát kínáljuk. Lehetőséget biztosítunk arra is, hogy a bemutató medencéinkből vigyétek el a legszebbnek ítélt darabokat. Ha valaki sokszáz literes akváriumot rendez be, hatalmas mangrove tuskók – 20-30 kilósak – megvásárlására is van lehetőség. (Megrendelésre.)

Hogyan kell akváriumba tenni ezeket a fákat?

A legtöbb kereskedésben áztatás nélkül, azonnali akváriumba helyezést javasolnak, ami tulajdonképpen addig nem is baj, amíg „nem fut bele” valaki egy fölöttébb magas csersav tartalmú fába, ami Lipton-tea színűre nem festi az akvárium vizét. Ha ez megtörténik, mindenképpen csináljatok egy jó nagy vízcserét, mert – bár a fából kioldódó anyag nem toxikus – túl nagy mennyiségben nem mindegyik hal kedveli. (Gyerekkoromban a szifók pl. egyáltalán nem rajongtak érte.)

Én minden egyes mangrove darabot, vasfát egy nagy vödör vízbe áztatok akváriumba helyezés előtt – két hétig, három hétig – attól függően, hogy mennyire festi meg a vizet. Hetente legalább egyszer tegyetek rá friss vizet, és körömkefével vagy szivaccsal (esetleg puszta kézzel? Én így szoktam…) töröljétek le róla a nyálkát. Ha az áztató víz már csak minimális mértékben színeződik el, a fa „elkészült”.

 

Sokan vannak, akik kifőzik a gyökereket – akár reggeltől estig a tűzhelyen tartják – a helyzet az, hogy nekem ezzel a módszerrel még soha nem sikerült meggyorsítanom a behelyezhetőséget. Fő a türelem, én azt javaslom, hogy inkább áztassatok.

Miért ilyen drágák ezek a dekorációs tárgyak?

Távoli országokból, repülőgéppel érkeznek. A légi szállítás meglehetősen drága, a súly szempontjából sajnos teljesen mindegy, hogy plazma TV, vagy vasfa után fizet az ember szállítási költséget… Meg persze az is benne van a pakliban, hogy a kereskedő, ha már egyszer „vért izzadva” megpróbálja beszerezni a „világ legszebb fáit”, akkor szeretne méltányos haszonkulccsal továbbadni rajtuk. (Itt a „méltányoson” van a hangsúly, mert pl. én is vérlázítónak tartom, hogy 20-30dekás fadarabokért egyesek 5-6ezer forintokat elkérjenek.  Az interneten szoktam rábukkanni ilyen „aranyáron”kínált mangrovékra, de meggyőződésem, hogy csupán szerencselovagok próbálkozásairól van szó, és ez nem kereskedelmi tendencia.)

A lényeg az, hogy nem is olyan egyszerű a valóban szép fadekoráció beszerzése. És itt most nem is beszéltünk a benzinköltségről és a rengeteg időről, ami az igazán tetszetős darabok felkutatásával jár.

    

A neonhalas medence növényei.

Ha vannak kedvenceid (Cabomba, Myriophyllum, Hygrophyla, stb.) nyugodtan beteheted őket, nem kell mereven ragaszkodnod egy bizonyos élőhelyhez (Amazonas) csak ha célirányosan biotóp akváriumot szeretnél. Mindenképpen javaslom viszont a vízikehely-féléket, (Cryptocoryne) mert alacsony termetüknél fogva gyönyörű zöld növényszőnyeget alakíthatsz ki belőlük a medence alján.

(Vannak kifejezetten magasra növő Cryptocoryne fajok is, lentebb majd róluk is lesz szó.

 

Valamennyi Cryptocoryne trópusi eredetű, ezért kellően magas hőmérsékletre van szükségük. Szaporításuk akváriumi körülmények között szinte kivétel nélkül indákkal történik, amelyek egy idő után leválaszthatók az anyanövényről. A megvilágítás terén a legtöbb faj nem különösebben igényes, de ha több fényt és esetenként egy kis napsütést kapnak, jobban díszlenek.

Szépen berendezett díszakvárium. A vízbe dőlt fákat hiányolom ugyan, de azért így is nagyon jól mutat. A lenti kép egy kicsit szürrealisztikus, de pont így adja vissza nagyon jól a neonhalazás hangulatát.

 

Cryptocoryne balansae (erdei vízikehely)

Ennek a pompás fajnak a levelei 50cm hosszúságot és 5cm szélességet érhetnek el, akváriumban azonban távolról sem nő ilyen nagyra. A levelek fűszerűek, hosszú csúcsban végződők. A növényen az egész levéllemezt befedő sok gödröcskeszerű mélyedés a legfeltűnőbb. A levelek fényesek, világoszöld színűek.

Elterjedés: Thaiföld és Vietnam. Schmidt mind egészen sekély, mind 1-2 mély áramló vizekben talált példányokat, amelyek egy része a tűző napsütésben, más része árnyékban állt. Az emers életmód felé mutató átmeneti formákat nem látott. A víz semleges kémhatású és

9 NK° volt.

Tartás: Brünner (1961) szerint főleg magas medencékbe való, mert ha a növény megszokja a helyét, rohamosan fejlődik. Nagy magasságot érhet el, és sok indát hajt. Paffrath szerint azonban figyelembe kell venni, hogy ennek a viszonylag nagytermetű növénynek jókora helyre van szüksége. Más növények között nem fejlődik kielégítően. Az olyan fiatal növények, amelyeket egy év eltelte előtt kiegyelnek, satnyák lesznek. Nincs szüksége különösebben lágy vízre, de a hőmérséklet ne szálljon 22 C° alá. A nagyon világos helyen álló növények sötétzöld színt öltenek. Különösen akkor nagyon dekoratívak, ha sűrűn állnak.  

Cryptocoryne beckettii (Beckett vízikelyhe)

A fajt régen tévesen nevezték C. ciliatának. A hosszúkás, hegyes levelek széle enyhén hullámos, a levelek kezdete gyakran kissé fodros, néha egész hosszuk mentén összehajtogatottak. A levél fonákja majdnem mindig vöröses árnyalatú, a színe enyhén barnás-zöld, és selyemfényű.

Elterjedés: Ceylon szigete, mocsaras vidékek vizeiben vagy vizei mellett, emers és submers formában.

Tartás: Gyenge világításnál is fejlődik, noha a napsütés és erős megvilágítás erre a fajra is kedvező hatású. A legkedvezőbb hőmérséklet 24 C°. Lágy vízben gyorsabban fejlődik, de közepes keménységű víz is megfelelő.

Cryptocoryne ciliata (csillós vizikehely)

Igen magas növény, amelynek mindenek előtt, magas medencére van szüksége. 50cm-nél alacsonyabb vízoszlop magasság esetén a felszín fölé nő. 

Alak: A levelek keskeny vagy széles lándzsa alakúak, a végük néha egy kissé tompa, fonákjuk világosabb, mint a levelek világoszöld, az emers példányok sötétzöld felső fele. A levéllemezek 15-35cm hosszúak, és 2-9cm szélesek; a levelek nyele nagyon vastag és akár 30cm hosszúságot is elérhet. Az emers levelek nagyon kemények. A buroklevél közepe sárga, a széle bíborvörös és rojtos. A virág önbeporzással magvakat hozhat. Ezek még a termésben kicsíráznak, s a széteső termésből kész növénykék hullanak ki.

Elterjedés: India, Thaiföld, a Maláj-félsziget és a Szunda-szigetek. Félsós vizekben is megtalálható!

Szaporítása történhet ivartalanul, közvetlenül a levélnyelek között fejlődő hajtásokról, vagy indákról, de önbeporzással kifejlődött „elevenen szült” fiatal növények segítségével is.

A vastag rizómához mély talajágyra van szükség. A növény szereti a fényt és  meleget: Kedvező viszonyok estén a levelek hosszú nyélen kinőnek a víztükör fölé.

Cryptocoryne cordata (szívlevelű vízikehely)

Nagyméretű, széles levelű faj. A levelek a tőnél szív alakúak, végükön kissé elhegyesedők. A levelek felső része sötétzöld, fonákja néha vöröses. A buroklevéllemez bíborszínű, befelé ez sárgába megy át. A sárga szín néha az egész levéllemezre átterjedhet.

Elterjedés: Indonézia és Malájföld.

Cryptocoryne nevillii (Nevill vízikelyhe)

A fajnak kétféle fejlődési formája van, amelyek közül a széleslevelűt a kereskedelemben tévesen nevezik C. willisiinek. A vízikelyhek közül ez a legkisebb. A lándzsa alakú, kissé ívelt levelek változó szélességűek, a színük világos vagy sötétzöld, s némileg durvák. A buroklevéllemez feketés-bíborszínű.

Elterjedés: Ceylon szigete.

Nagyon lassan nő, nem szabad túl sötét helyen tartani, nagyon ritkán virágzik.

Cryptocoryne undulata (hullámoslevelű vízikehely)

Régebben először C. beckettii, majd C. pseudobeckettii volt a neve. A keskenylándzsás, zöld, sötétebb ferde vonalakkal díszített, meglehetősen hosszúnyelű levelek szále hullámos. A buroklevéllemez zöldes.

Elterjedés: Ceylon szigete.

Nagyon lassan nő, és csak emers virágzik. Szaporítás kizárólag indákról.

Cryptocoryne versteegii

A kissé húsos leveleknek mindkét oldala zöld. A levél erek alig láthatók. A levélalap szív alakú, a levéllemezek itt is szélesek. A levéllemezek hossza 3-7cm, a levélnyelek erőteljesek, 5-10cm hosszúak. Submers módon tartva nagyon ritkán virágzik.

Elterjedés: Új-Guinea

A legjobban emers tartás esetén fejlődik, de submers életmódhoz is hozzászoktatható. A növekedés üteme viszont akkor nagyon lassú, és indák is ritkán képződnek.

Cryptocoryne wendtii (Wendt vízikelyhe)

Albert Wendt vízinövény-specialista botanikusról elnevezett faj. A levelek színe világoszöldtől barnászöldig terjed, a szélük a szélük hullámos. A növény csak 12cm magasra nő meg.

Cryptocoryne willisii (Willis vízikelyhe)

Nagyon hasonlít a C. undulatához. A keskenylándzsás levelek felső része fényes zöld vagy olajzöld. A levelek 20cm hosszúra és 2,5cm szélesre nőnek meg. A C. undulatától az különbözteti meg határozottan, hogy a levelek töve nem megy át a nyélbe, hanem attól határozottan elválik. A levelek széle kissé hullámos. A buroklevéllemez halványbarna vagy halvány vöröses-barna. Nem virágzik gyakran de Wendt szerint gyakrabban tartják, mint a C. undulatát, amellyel többnyire összetévesztik.

Elterjedés: Ceylon szigete.

A cikket folytatjuk, itt-ott kiegészítjük, remélem a héten kész lesz. Ha tudtok jó képeket küldeni, (vagy leszedhetőt a netről, ami a témához illik) azt örömmel fogadjuk. (miskolciajandek@miskolciajandek.hu)

Webáruház készítés