Kosár

A kosár üres

Naposkert Méhészet

Naptár

2024. Március
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Hírlevél

TOP termékek

Termékajánló

Partnereink

Házhozszállítás

Fórum

Nincsenek témák!

Nitrát eltávolítás

Clear Water Original

Halaink anyagcseréjük során káros anyagokkal terhelik a vizet, melyek az akvárium üzembehelyezése után nagyon mérgező ammónium ionok (NH4+) formájában vannak jelen. Ez a legmérgezőbb forma, amely az első hét végére az akvárium felületein láthatatlan élőbevonatként jelentkező hasznos nitrifikáló szervezetek (Nitrosomonasok) hatására először nitritté (NO2), majd a következő hét végére (a Nitrobacterek tevékenysége nyomán) , kevésbé veszélyes nitráttá (NO3) alakul át, amely az oxigéndús viszonyok miatt (oxidált vegyület) nem bomlik tovább és felhalmozódik.

     

A már minimum két hetes akváriumban, amely megfelelően nagy szűrőfelülettel rendelkezik, nem mutatható ki káros mennyiségű ammónium és nitrit.
A nitrát mennyisége viszont folyamatosan növekszik. A nitrát, a többi nitrogéntartalmú anyaghoz hasonlóan a halak véráramába kerülve megbénítja az oxigénszállító vörösvérsejteket, és halaink a megfelelő oxigénellátottság ellenére fulladásos tünetek között elpusztulnak. Ezt még fokozza az a tény is, hogy a 23-26 C° feletti meleg akváriumvízben normál viszonyok esetén is jóval kevesebb az oldott oxigén, mint a hidegebb vizekben. A nitrát pusztító hatása etetés után pár órával jelentkezik, mikor megnő az emésztés miatt a halak oxigénszükséglete, amit a kifehéredő kopoltyúlemezek is mutatnak. A pusztulás oka ilyenkor a vér magas ammónia koncentrációja miat bekövetkező autin sejttoxikáció.

   

A túl sok nitrogén a növényekre is káros, melyet a sárguló leveleik jeleznek. A nitrát egy részét a növények felveszik, de a természetesnél nagyobb haltelepítési sűrűség miatt gyakori vízcsere szükséges. Ez időigényes, és a halaknál stresszt is okozhat. A Szat Clear Water Original felületaktív anyagai megkötik a mérgező nitrátokat és nitrát tartalmú anyagokat, valamint segítik a mérgező kénhidrogén lebomlását. Kristálytisztává teszik a vizet, ezáltal növényeink a jobb fényviszonyok következtében (is) jobban fejlődnek. A Clear Water a nitrogén körforgásba kapcsolódva tehermentesíti a biológiai szűrőt és stabilizálja az akvárium bio rendszerét. Segítségével a vízcsere mindaddig elhúzható, amíg az akváriumvízben a káros anyagok okozta barnássárga elszíneződés újra nem jelentkezik. Ekkor ugyanis telítődik a felülete, de 1 kg só/10 literes meleg vizes oldatban (10dkg só /liter) való fél órás áztatás, majd többszöri langyos vizes átmosás után ismét hosszú ideig működik. Töményebb oldat jobban regenerál. (Az aprószemű, jól oldódó só kiválóan megfelel, nem baj, ha jódozott.)

     

Kifejezetten ajánlott éttermek, szállodák beépített akváriumaiba, ahol a vízcsere nehézkesen megoldható, és előnyös a folyamatos áttetsző, kristálytiszta víz. Ez az anyag az akvárium karbantartási feladatait rendkívül leegyszerűsíti.
Tenyésztőknek a drága víz miatt, és a nitrátra különösen érzékeny halfajok (diszkosz, törpesügérek, labirinthalak, ikrázó fogaspontyok), és az ember által létrehozott, a vad géneket alacsonyabb számban hordozó nemesített elevenszülő fogaspontyok és aranyhalváltozatok tenyésztésénél rendkívül kedvező.
A növények fejlődéséhez szükséges 25mg/liter nitrátot biztosít, amely a halak fejlődését még nem zavarja.

             

Felhasználás

Belső szűrőknél a pohár és a szivacs közé csúsztassuk be, vagy a szivacs helyére. Külső szűrőknél valamelyik szűrőanyag-tartó dobozba helyezzük be. Eldughatjuk egy kő mögé is. Célszerű előszűrő után beiktatni. Alkalmazhatjuk folyamatosan és alkalmilag. A szűrőanyag kiszáradás esetén nem károsodik.
Semmilyen káros anyagot nem bocsát ki!

     

(Cikk: SzatAkvárium)

Webáruház készítés