Trópusi pillangók

Jelenlegi tartómedencéjüket nagyon hamar megszokták, a hímek jelenleg a párválasztással vannak elfoglalva. Aki tenyészteni szeretné ezeket a gyönyörű halakat, nálunk általában ivarérett példányokat vásárolhat.

A pillangók sok jó tulajdonsága közül az egyik, hogy sügér létükre társas medencében is nyugodtan tarthatók, nem bántják a többi halat. Mivel kísérletező kedvűek vagyunk  -  és még véletlenül sem szeretnénk senkinek sem kellemetlenséget okozni  -  ezért mindíg "leteszteljük" az éppen aktuális csapatot, hogy tényleg olyan békések-e, mint amilyennek mondjuk őket?

  

Most például egy hatalmas, piros farokúszójú guppi hímet tettünk be közéjük, hogy lássuk, ellenállnak-e a "kísértésnek"? A guppi azóta is vígan úszkál, egyáltalán nem foglalkoznak vele, még csak a farkát sem akarták megcincálni.Tapasztalataink szerint az ilyen kísérletek rendkívül jótékony hatással vannak a vásárlóinkra is, mert ha valakinek volt már kellemetlen tapasztalata sügérekkel (rásóztak valahol egy afrikait és megtépte az összes halát) az nehezen hiszi el, hogy nem minden sügér zabagép. Érdekes látványt nyújt a medencében a több tucatnyi pillangósügér mellett az egyszál guppi... 

Etetés: Nálunk jó minőségű granulátumokat kapnak, ha élő planktonhoz hozzá tudtok jutni, az kiegészítő eleségként nagyon jó.  

Szaporodás: Ha beraksz a medencébe egy 8-10cm átmérőjű kavicsot, (követ) szinte azonnal tisztogatni kezdik. Célszerű minden pár esetében külön-külön is ikrázóhelyről gondoskodni, ellenkező esetben egymással rivalizálnak, ami az eredményes szaporodás rovására mehet. A kő tisztogatása általában több napon át tart, a társas medence egyéb lakóit nagyon határozottan "eltanácsolják" a környékről.

Ha érdekel a téma, és szeretnél megpróbálkozni a tenyésztésükkel, a többit személyesen elmondom. (Víz keménysége, pH, stb.)