Kategóriák

Kosár

A kosár üres

Naposkert Méhészet

Naptár

2023. Szeptember
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 

Hírlevél

TOP termékek

Termékajánló

Partnereink

Házhozszállítás

Fórum

Nincsenek témák!

Nyereményjáték!

Június havi nyertesek:

Szabó Tibor, Miskolc. (Nyereménye egy 54literes akvárium üvegtetővel)

Fodor Szabina, Kazincbarcika. (Nyereménye egy Resun típusú motoros szűrő)

Török Imre, Szeghalom. (Nyereménye egy SERA típusú légpumpa.)

A nyeremények átvehetők az üzletben. Gratulálunk!

(A helyes válaszokat piros színnel átírtam, remélem egyre többen kedvet kaptok a játékhoz)

Nyereményjáték a Trópusi Akváriumban! (Miskolc, Széchenyi u.40.)

Legközelebbi sorsolás időpontja: 2013.06. 29. szombat (a sorsolás megtörtént)

Arra kérünk, hogy a lakóhelyed (településed) nevét is közöld velünk, (pl. Kovács István, Füzesabony), valamint azt, hogy jelenleg mekkora akváriumot gondozol?

A nyertesek nevét legkésőbb a sorsolást követő vasárnap ezen a helyen olvashatod! 

Válaszolj az alábbi kérdésekre, és nyerj értékes akvarisztikai felszerelést!

 

1. A kínai paradicsomhal latin neve.

a. Betta splendens

b. Xiphophorus helleri

c. Macropodus opercularis

 

2. Az egyik legstrapabíróbb akváriumi növényünk.

a. Alternanthera reineckii (Lila papagájlevél)

b. Anubias barteri (Kongói vízilándzsa)

c. Aponogeton madagascariensis (Madagaszkári rácsnövény)

 

3. Az alábbiak közü melyik halfaj tartható akár társas medencében is?

a. Tropheus duboisi

b. Julidochromis marlieri

c. Mikrogeophagus ramirezi

 

Nyeremények: (Sorsolás június 29.)

1. Katt...

2. Katt..

3. Katt...

 

Katt ide... és már küldheted is a helyes válaszokat...

Kedves Olvasó!

Itt a nyár, ami köztudottan a "gyűjtögetés" időszaka az akvaristák számára. Ha vízparton nyaralsz, ne mulaszd el zacskóba, kisvödörbe tenni és hazavinni a folyók, holtágak iszapjában lábad elé kerülő különleges formájú faágakat, göcsörtös, elhalt gyökérrészeket, amelyek némi előkészítés után új otthonra lelhetnek az akváriumodban.

      

Ha erdei kirándulásra mész, szebbnél szebb szikladarabok, kövek kívánkoznak majd a hátizsákodba. Vigyél magaddal egy finom szövésű kishálót is, amivel szúnyoglárvát, vagy nagyobb méretű planktont gyűjthetsz az erdei pocsolyákból, keréknyomokban megmaradó esővízből. (Kisvödör szintén legyen nálad, amiben pocsolyavízzel együtt szállíthatod haza a halaid számára csemegének minősülő vízi szervezeteket.)

     

Végezetül pedig - útravalóként - fogadjátok szeretettel egy Nagy Öreg - Dr. Wiessinger Márton - írását. 

 

"Különös emberek azok, akik olykor egyenként, máskor csoportosan megjelennek a városszéli tócsák körül. Összecsukható bambusznyelű hálójuk, szállítódobozuk, vagy fémesen csillogó kannájuk arról árulkodik, hogy az ilyen kis iszapos pocsolyákban kiszuperált háztartási eszközökön, ócska lyukas és rozsdás vödrökön kívül más is van. Hálójukkal nagy buzgón fekvő nyolcasokat írnak a vízben, komoly arccal, mintha sorsuk függene ettől a művelettől. A környék lakói ügyet sem vetnek már rájuk; tudják, hogy az emberek sokféle hobbinak hódolnak.

Ezek a tócsajárók időnként elmozdítanak egy-egy követ és az iszapba leragadt másik kő, vagy farönk közelébe helyezik. Így keletkeznek azok a kis zegzugos utak, amelyeken billegő lépésekkel tudják megközeliteni az apró tavacskák víztükrét ."Kincsüket" - mint akik félnek, hogy elveszik tőlük - a tehető leggyorsabban hazaviszik. Megesik egy-egy gyűjtőútjukon, hogy, a vélt kincs helyén a keresők semmit sem találnak. Minthogy a fosztogatók az ilyen vidéket messze elkerülik, másképp tűnik el "kincs"...

Az akvarista otthon valamit elindít, mondjuk elkezd neonhalakat tenyészteni. A nemzedékek láncának folyamatosságát - és egyben a kapcsolatot a halak perui őshazájával - az íváskor összeolvadó szaporítósejtek biztosítják. Ez a kiindulópont minden nemzedékben újból jelentkezik. A kis halak teste viszont teljes egészében a nekik juttatott táplálékból, vagyis a tócsákban gyűjtött apró rákokból, az ún. planktoneleségből épül fel. Más szóval minden, amit megesznek és megemésztenek, átalakul neonhallá. Ha más a kiindulópont, akkor a sok kis planktonrákból, a vízzel telt kubikgödör és más kacsaúsztatók lebegő szervezeteiből esetleg indiai üvegsügérek vagy amazonasi vitorláshalak lesznek.

A tócsajáró, különös emberek lakásukon üvegmedencék, akváriumok aljára mosott homokot töltenek. Felöntik vízzel, vízinövényeket ültetnek bele, majd néhány halacskával népesítik. Ahogy múlik az idő, akváriumuk egyre szebb, egyre természetesebb lesz. Egy tó, vagy egy patak titokzatos életét most már üvegfalon keresztül figyelhetik...

Aztán egy gombnyomásra kialszik a fénycső. Az akváriumi fűtőtest jelzőlámpájának rózsaszínű fénykévéje kellemesen nyugtató hangulatfényben füröszti a szobát. Az akvarista gondolatai rövidesen messze kalandoznak. Most nem a városszéli tócsák partján lépked, sárba süppedt köveken. Brazília édes illatait hozza egy vízesés felől a kósza szellő. "

Webáruház készítés