Kosár

A kosár üres

Naposkert Méhészet

Naptár

2024. Március
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Hírlevél

TOP termékek

Termékajánló

Partnereink

Házhozszállítás

Fórum

Nincsenek témák!

Akvarisztikai tudástár

Szeretettel Üdvözöllek!

Az akvarisztikai tudástárban olyan  cikkeket olvashatsz, amelyek az oldalon valaha megfordult gyakorló akvaristáktól származnak. Ha van mondanivalód és szeretnéd közzé tenni a tapasztalataidat, itt megteheted!

Várjuk a Te cikkeidet is az alábbi címre:      miskolciajandek@miskolciajandek.hu

Így jártam az AT- 3335 szűrővel

Pár hónapja van csak akváriumom, és mielőtt megvettem volna, és bele azt ami belevaló, jó hat hónapig olvasgattam, tervezgettem, és számolgattam a pénzem. :-)

Horn-Zsilinszki: Akvarisztika, Dick Mills:Akváriumi halak, Sera füzetek, meg egy rakás fórum. Na ember legyen a talpán aki eligazodik a minimalista "kis házikó, műnövény, pár guppi" akváriumtól, a "biotóp" akin át, a több százezres, vagy akár milliós Co2 berendezéses, speckó talajos, kényesebbnél kényesebb növényeket tartalmazó, 10 halas akváriumokig, melyek nem vizi életet, hanem már inkább egy szárazföldi tájat akarnak bemutatni, vízi környezetben. 

Azt tudtam hogy egy szép, dús élő növényes társas akváriumot szeretnék, halakkal, csigákkal garnélákkal. Azt hogy milyen fajok, arról inkább csak ködös elképzeléseim, benyomásaim voltak, valahogy volt bennem egy hangulat amit kerestem. Valahogy olyan természetesnek ható, sok növénnyel, gyökerekkel, kis komplex élettel,gyökerekkel, levelekkel, ami nem az  a kényes, igényes, hanem ami azért olcsóbban, kisebb napi ráfordítással is szép, egészséges lesz, és jó lesz nézni a mozgásokat, a változásokat.

Vettem egy használt tipikus 60 literes szettet, amihez tető volt világítással, fűtő és a polifoam alátét.
Szétnéztem több akavarisztikai üzletben is miskolcon, és hol teljesen algás, világítás nélküli akváriumokat találtam, hol nagyon erősen szűrt és levegőztetett akikat, és mindenhol kicsit, vagy néha egészen mást mondtak az együtt tartható halak fajtájáról, számáról, és kezdtem látni hogy mindenki meg akar élni, és ki hogy oldja ezt meg, és kinek mi vált be, azt tudja tanácsolni, úgyhogy lassan kezdett kialakulni bennem egy kép hogy igazából leszűröm az egészből ami nekem reálisnak tűnik, és nekem kell majd rájönnöm, hogy hogy lesz majd tényleg rendben az akvárium.
Az egyik ismerősöm tanácsára benéztem a Vitorlás Akvarisztikai üzletbe. Az ott dolgozó nem nyomult túlságosan, csüngve minden apró figyelem morzsámon, dolgozott, de munkája mellett amint kérdésem merült fel, rögtön készséges válaszokat kaptam, és valahogy éreztem hogy nem  akar rám tukmálni mindent, de enged szabad teret, próbáljam ki mit szetnék, és többször lebeszélt több drága spéci "talán fölösleges" spéci dologról. Összevetettem az árakat, és a hallottakat és végül itt vettem meg először egy vasfát, aquatant, finom tőzeget, és kétféle aljzat kavicsot, kisebbet, és nagyobb szeműt, majd 6 nap járatás után a növényeket (Valisneria, Vendt vízikehely, Amazonasi kardfű, Jávai moha, átokhínár, Tavi tündérhínár), és az állatokat (1 hím, 4 nőstény guppi, 2 kis vitorlás, 5 neon, 2 torakátum, 2 házmester, 2 anci, 2 sepregető garnéla, 2 brazil almacsiga). Vettem, egy resun 380 belső szűrőt, egy digitális hőmérőt. kb 1 hét járatás után kezdett a víz kékes beütése eltűnni, áttetszőbbé, sárgásabbá válni, ekkor jött a betelepítés, a pluszban gyűjtött kövekkel, gyökerekkel.
Az első hét után rá kellett jönnöm, hogy a kövekkel nem volt jó ötlet emelni a hátulját,  és tényleg a tőzeget a legaljára kellett volna tenni, nem elég rá 3 cm kavics, szivárgott fel a tőzeg, kb 2-3 naponta kellet a szűrőt takarítanom. Azt még nem éreztem, hogy túl sok-e a hal, de volt egy olyan benyomásom. A garnélák egyből otthon érezték magukat, a vitorlások nagyon félénkek voltak. Ahogy teltek a hónapok, rájöttem hogy a vitorlásoknak gazdát kell találnom, a torakátumok kezdtek nagyon nőni, és folyton kitúrták a tavi és az átok hínárt (nem is csoda olyan keveske talajon, még ha kővel súlyoztam le a tövüket tovább maradtak lent, de az sem tartott örökké). A többi növény nagyon szépen növekedett, fejlődött, új kötegeket hozva létre. Hogy most a folyékony CO2 és folyékony Neptun tápoldatnak köszönhető-e nem tudom. Egyre formálódott bennem, hogy más fajok kellenek majd nekem, és máshogy kellesz berendeznem, és hogy talán a szűrő is kicsi lett. Ezen egy Sera air 110 levegőztetőre kötött dupla szivacs szűrő, és egy Sera aljzat porszívó sem segített.
Először elpusztult egy neon, aztán 2 hét múlva még egy, majd egy hónap múlva a hím guppi, pedig már vagy a negyedik csapat kis guppiknak örülhettem. Eldöntöttem, mivel a vitorlások kezdték átvenni az uralmat vállvetve a torakátumokkal, akik nagyon megnőttek az idők folyamán,  és egyszerűen eltűnt nyomtalanul egy házmester, és egy anci, sokan vannak, túl nagyok, menniük kell. Szereztem nekik gazdát, és kezdett bennem kialakulni hogy miket rontottam el, és hogy nagyjából mit fogok csinálni hogy helyrehozzam.

 

Rájöttem hogy az aljazat porszívót potyára vettem meg, egy fél literes palackból és slagból csinált aljzat porszívó, a heti, 2 heti vízcserék alkalmával használva teljesen kielégítő lesz, és ami a legfontosabb, hogy nagyobb szűrő kell, és olyan ami nem foglalja a helyet az amúgy is kicsi akváriumban.

Átestem egy "hű de rossz a vizem, túl kemény, nem jó a ph" pánikon, amiből sikerült kis segítséggel kigyógyulnom, meg persze egy kis költéssel (teszt vásárlás, desztvíz, stb...). Igazából 2 munka mellett úgysem fogok tenyészteni, úgyhogy egy kis száraz levél, meg tőzeg elég lesz a történethez. (Aztán majd meg látjuk, mert már szülőkarantént is vettem, meg van még 2 kis akim...) :-)

 

 

Eljött a döntés, szűrőt veszek, és külsőt, de hogy milyet...? Észvesztő a választék, és a leírt, sokszor egymásnak teljesen ellentmondó tapasztalatok, és éreztem hogy ha még több növényes akvarisztikai fórumot olvasok, be fogok kattanni. Ennyi időm és pénzem nem lesz. Itt egy kicsit fogkefével átdörzsölni, ott egy kicsit külön CO2-vel átfújni a növényeket, állítgatni a ph-t, az állandó és a változó keménységet, csövet cserélni, próbálgatni a vízcserék százalékát, gyakoriságát, variálni a tápokat, fényképezgetni, videózni, venni a méreg  drága tápokat, vagy magam kikeverni a kitapasztalt "legjobb" keveréket, és még sorolhatnám.

 

 

Szóval "drága" "megbízható", vagy olcsó megbízható, akasztós külső, vagy külső. Először úgy gondoltam, hogy milyen jó lesz nekem az akasztós ehhez a kis aksihoz, mondom végül is 6 ezerből megúszom és sokkal jobb lesz mint a belső, de több boltban is gyorsan lebeszéltek, és jól érveltek a kis szűrő térfogat miatt, és annyival nem drágább egy külső, mint amennyivel nagyobb, de drágább egy belsőnél, mintsem jobb. Drága, vagy olcsó megbízhatatlant valahogy nem akartam, és el akartam, hinni, hogy olcsó, megbízható is lehetséges. Egy Sera fil 1100-ról már van tapasztalatom, pár éves, és folyik orrán száján, bent melóhelyen, elég érdekes a tömítés megoldása. Mindről olvastam jót, rosszat, mindegy volt  hogy olcsó vagy drága. Egyszerűen lehetetlenségnek tűnt eldönteni. 

 

 

Összegezve a 4 év garancia, az összevetett általában jó tapasztalatok, és egy megnézett Eheim 2211 kis tartálymérete, azzal a kis szivaccsal, csapok nélküli , csak szivacsot és perlonvattát, a pár csövet tartalmazó gyári tartozéklistája, 300l/h átfolyása, 1 l hasznos tartálymérete, a persze a sokak által dicsőített megbízhatóságát, és teljesítményéhez mért kis fogyasztását mérlegelve (5W), egy Atman AT-3335 mellett döntöttem. Járt hozzá lávakő, porózus kerámia csövek, szivacs és perlonvatta összesen 2 tartályban, csövek, 90 fokok, 2 hosszú kis lyukacsos levegőztető,  rövid toldó cső, hosszú toldó cső. Kerámia tengelyes (valamiért ezt sokan írogatták több márkánál, hogy az milyen jó, gondolom tartós, nem véletlenül vannak kerámia kések pl.), szűrőrekeszes, 600l/h, 2,3 l hasznos tartályméret, forgatható csapok, 12W fogyasztás, a jó alkatrészellátás, reményekkel töltött el .

 

 

Összeszereltem, betettem a csöveket az aksiba, és start. Először is finom fehér port porlasztott be, ami két napig sem tisztult le. Olvasgattam a fórumokat, hát át kellett volna mosni a szűrőközegeket, na leáll, mosás. Aztán elég sokat állítgattam, a bemenő és a kimenő ág helyét, hogy ne álljon meg a növényeken a  mulm, átdolgozza az akit,  mozgassa meg a felszínt rendesen az oxigén miatt, de ne legyen durván erős az áramlás. A saját kis levegőztető csövei túl hosszúak voltak nekem az aksimba, így bizony elő vettem a kis Resun szűrőmet, és annak a levegőztető sok kis lyukas csövét, és a hozzá tartozó könyököt hozzá toldottam az Atman csövéhez és jó lett, nem nyomja erősebben a kis lyukakon túl megbolygatva a vizet, mint ahogy a szívó ág szívja, és pont jó körben az áramlás.

 

 

Ha a végén a könyököt bedugaszolom, erősen nyomja a kis lyukakon, és nem szívja be rögtön a megbolygatott vizet a szívó ág, így hetente kétszer bekapcsolt szűrő mellett etettem csak nagyon keveset (persze egyébként mindig kikapcsolt szűrővel), és turbóra kapcsoltak a halak, úgy vadásztak eszeveszettül a lemezes vipanra, mintha valami szuper vérebek lettek volna. Egyszerűen élvezték a lemezes tápot "levadászni", öröm volt őket nézni. "Egy kicsi mozgás mindenkinek kell!" Norbi büszke lett volna rájuk, ez aztán a tréning! :-)

 

 

Megdöbbenve hallgattam, hogy szinte semmi hangja nincs. A belső szűrő a levegőztetővel sokkal hangosabb volt, mint  ez levegőztető nélkül. Nekem a szekrény mellett van, de egyáltalán nem zavaró. Az első szétszedés után mintha egy egész picit hangosabb lett volna, de többször szétszedtem, és összeraktam de nem volt változás, úgyhogy megnyugodtam. Egy hete van meg, és egyenlőre nagyon elégedett vagyok vele, örülök neki mint majom annak a bizonyos testrészének. :-)

A cikk írója Sipos László, Miskolc.

Fotók: Internet

Webáruház készítés