Kosár

A kosár üres

Naposkert Méhészet

Naptár

2023. December
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Hírlevél

TOP termékek

Termékajánló

Partnereink

Házhozszállítás

Fórum

Nincsenek témák!

Jávai moha

A jávai moha

 Moha? Jávai? Bizony, ő az egyik legelterjedtebb akváriumi mohafajta. Délkelet-Ázsiából,Indiából és a Fülöp-szigetekről származik. Ott pedig lassú folyású vizekben, vagy állóvizekben él. Igen, a víz alatt. Azért emelem ki, hogy a víz alatt, mert sok más mohafajjal ellentétben ő nem a szárazföldön él-természetes élőhelyén.

Megjelenése egyszerű. Élénkzöld színű, hosszú hajtásai vannak, milliméteres levelei a hajtások oldalán két sorban találhatók. El tudtad képzelni? Ha nem, mutatok képet! 

Vékony horgász damillal vagy egyszerű fekete cérnával, befőttes gumival kövekhez, faágakhoz, vagy egyéb tárgyakhoz erősíthető, majd egy idő után úgynevezett rhizoidjaival megkapaszkodik bennük.

Ha már megtelepedett például egy kövön vagy egy ágon, gyorsan nő. Ehhez viszont jól kell éreznie magát. Ne gondolj nagy dolgokra, elég annyi, hogy a víz időnként cserélve legyen, és ne nyomják el őket az algák. Legjobban 21 és 24 Celsius fok között nő, de 15 Celsius foktól 30-ig is „elvan”.

Emellett sok meszet von el a vízből, így lágyítja. Jól tűri a víz hirtelen keménységváltozásait, és átmenetileg igen kevés fénnyel is beéri. (Nagyon szépen fejlődik T5-ös fénycsövek alatt, ha T8-as csöved van neked is - mint a legtöbb akvaristának - akkor a sera blue sky royal-t ajánlom. Tehát a moha számára az erősebb fény az igazi!)

Gondozása pár percre szorítkozik, ne ijedj meg! Az elhalt részei (a hónapok, évek múlásával sajnos lesznek elhalt részei is!) kissé barnássá válnak, valamint apró szemcsék (az akváriumban található lebegő szennyeződések) folyamatosan fennakadnak sűrű szövedékében, ez a színét fakóvá, majd piszkosszürkévé és sötétbarnává teheti. Hogy ezt elkerüljük,  olyan helyre kell telepíteni ahol megfelelő a víz áramlása, viszont növényünk nem szívódik be a szűrőbe.

Én a lerakódásokat néha kézzel is le tudom rázni, tökéletesebb eredményt kapsz, ha időnként vödörben (akvárium vízben) rázogatva tisztára mosod. Az elpusztult hajtásokat, és a túl nagyra nőtt részeket egyszerűen le kell csipegetni. Ha hagyjuk szabadon nőni, az egész akváriumot ellepheti és veszélyt jelenthet a többi növényre is. Ez a jávai mohák lázadása. :) Kertészkedésre fel!

Ha még mindig nem született meg benned az elhatározás, hogy elrohanj üzletünkbe egy ilyen csodáért, olvass tovább. 

Ha meginterjúvolnánk egy ivadékhalat, én biztos vagyok benne, hogy az első helyen állna náluk a növények közt a jávai moha. Hogy miért? A jávai moha között a bébihalak nemcsak menedéket, hanem táplálékot is találnak, ugyanis az akváriumunk vizét "megszűrve" sok eleségmaradvány, eleségfoszlány is található a növény hajtásai között. (Ezek az eleségfoszlányok kifejlett halaink etetése során sodródnak a moha közé és szinte mikroszkópikus nagyságúak. Biztosan Te is tapasztaltad már, hogy pl. lemezes táppal etetve egy kevéske por finomságú eleség is jut a vízbe.) Étel és menedék egy helyen, ez igen!

Lehet, hogy túlzónak érzed ezt a rengeteg információt, lehet, hogy azt gondolod, hogy ennyi jóság egy ilyen egyszerű növényben nem is létezhet. Pedig de. :) Egyedülállóan komplex növényről van szó, aminek minden akvarista akváriumában ott kellene lennie. A tiédben is!

Cikk: Tóth Ádám              

 

       

 

Webáruház készítés